Szatta

A Via Savaria projekt keretében Szattán elhelyezett tábla szövege:

( Ha az útvonalra kíváncsi, lépjen tovább a Gyalogos útvonal oldalra! )


Szatta az Őrség legkisebb településeinek egyike. A falu a török időkben elnéptelenedett. A régi község („Puszta Szatta”) a jelenlegi te -lepüléstől keletre, az erdészház környékén állt. A település helyét emlékoszlop jelzi. A szattai református haranglábat 1912-ben állítot -ták. A Faluházban kis helytörténeti kiállítás is helyet kapott.
A Csöde felé vezető útszakasz érinti a „Barátosa” nevű területet. A földrajzi név a helyi hagyomány szerint a pálos barátokra utal, akik-nek Alsócsödétől nyugatra a középkorban kolostoruk is volt.
A Kerkáskápolna felé vezető út keresztül visz Ramocsa községen, amelyet 1378-ban Ramcha néven említenek. Az 1600-as években a török ezt a falut  is elpusztította.  A község lakói reformátusok és katolikusok vegyesen. Az 1993-ban állított új harangláb sisakján egymás mellett látható a Kálvin-csillag és a kereszt.

Szatta a Szombathelytől a franciaországi Tours felé vezető Via Sancti Martini egyik állomása. A zarándokút az európai kereszténység nagy szentjének, a 316-ban vagy 317-ben Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Mártonnak állít emléket. Márton e tájon haladt keresztül, mikor szülővárosából előbb Itáliába, majd onnan Galliába távozott. Katonaként Amiens kapujában megosztotta köpenyét egy koldussal, hogy példát mutatva kifejezze együttérzését a szegényekkel, elesettekkel. A katonai pályát elhagyva térítő útra indult, keresztény közösségeket szervezett, kolostort alapított. Savariaba visszatérve édesanyját is megkeresztelte. 371-ben Tours város püspökévé választották. Szerénysége, közvetlensége és az általa véghezvitt csodák miatt nagy tiszteletnek örvendett. 397-ben halt meg.

A Szent Márton gyalogos túraútvonal következő állomásainak távolságai:
Szatta - Ramocsa (4 km) - Kerkáskápolna (6 km)
Szatta - Csöde (Felsőcsöde 6 km) - Zalalövő (12 km)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-04  (H)  PERESZNYE - RÉPCEVIS - ZSIRA - UND - SOPRONHORPÁCS
N-04 (H) PERESZNYE - RÉPCEVIS - ZSIRA - UND - SOPRONHORPÁCS
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!