Nádasd

 

A Via Savaria projekt keretében Nádasdon elhelyezett tábla szövege:

( Ha az útvonalra kíváncsi, lépjen tovább a Gyalogos útvonal oldalra! )


A rómaiak idejében a mai Nádasd település  közelében vezetett el az az Itáliába tartó fontos útvonal, amelyik Saváriát is érintette. A régi út nyomai a településen és környékén ma is több helyen megfigyelhetőek. Nádasd a XII - XV. században a Nádasdy nemzetség központja volt, a család innen veszi eredetét. Minden bizonnyal a Nádasdyak ősei építették a XII. században azt a körtemplomot és a hozzákapcsolódó tornyot, amelyet 2003-ban tártak fel. Az 1500-as években a család székhelye már Sárváron volt, de feltételezhető, hogy Nádasdy Tamás a nyomdaalapító reneszánsz főúr 1498-ban még itt született.
A kerektemplomot a XIII. században bővítették, 1376-ban mint Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemplomot említik. A nádasdi templom a XVI. század vége táján a protestánsoké lett, 1732-ben került vissza katolikusokhoz. Az ősi templomot 1888-ban bontották le, a ma álló épület 1888-89-ben készült Friedrieger Frigyes tervei alapján. A templomnak kettős titulusa van, a Szent Kereszt felmagasztalása és Szent Márton püspök.
Nádasdon járva meg kell emlékeznünk boldog Batthyány Strattmann Lászlóról (1870 - 1931), a szegények orvosáról, a templom egykori kegyuráról is.

Nádasd a Szombathelytől a franciaországi Tours felé vezető Via Sancti Martini egyik állomása. A zarándokút az európai kereszténység nagy szentjének, a 316-ban vagy 317-ben Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Mártonnak állít emléket. Márton e tájon haladt keresztül, mikor szülővárosából előbb Itáliába, majd onnan Galliába távozott. Katonaként Amiens kapujában megosztotta köpenyét egy koldussal, hogy példát mutatva kifejezze együttérzését a szegényekkel, elesettekkel.
A katonai pályát elhagyva térítő útra indult, keresztény közösségeket szervezett, kolostort alapított. Savariába visszatérve édesanyját is megkeresztelte.
371-ben Tours város püspökévé választották. Szerénysége, közvetlensége és az általa véghezvitt csodák miatt nagy tiszteletnek örvendett. 397-ben halt meg.

A Szent Márton gyalogos túraútvonal következő állomásainak távolságai:
Nádasd - Nádasd, Hegyalja (3 km) - Körmend, Szent Erzsébet templom (5.5 km) - Körmend, vasútállomás (7 km)
Nádasd - Vaspör (8 km) - Pusztacsatár (12 km) - Velence (14 km)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-08 (H)  SOPRONNÉMETI - SZILSÁRKÁNY - RÁBAPORDÁNY - BÁGYOGSZOVÁT
N-08 (H) SOPRONNÉMETI - SZILSÁRKÁNY - RÁBAPORDÁNY - BÁGYOGSZOVÁT
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!