Zsitvafödémes - Úµany nad ®itavou

Az első írásos emlék Zsitvafödémesről (Fedemus) 1239-ből származik, amikor IV. Béla az esztergomi érsekségnek adományozta a falut. 1284-ben az érsek a falut visszaadta János bán fiainak, 1292 előtt a falut megvette a Ludan nembeli Janík ágból származó Péter. 1311-ben a falut teljesen leigázta Csák Máté serege.

A falu plébániájáról már az 1332-es pápai tized összeírása említést tesz. 1570-ben a törököknek 6 háztartásból 24 személy fizetett adót. Hat évvel később a törökök felégették a falut és még 1664-ben is még csak mint pusztaságot emlegetik. Ebben az időben Köprülü Ahmed basa alapját képezte.1711 után Kaunitz gróf kezdeményezésére a faluba morva határvidékről származó lakosokat telepítettek be. A 18. századtól a Károlyi család tulajdona volt

A késő barokk templomot 1781 és 1784 között gróf Károlyi Antal és neje, Klára Jozefa építette és Szent Márton toursi püspök tiszteletére szentelték fel. 1865-ben felújították, egyhajós, félkörös presbitériummal, sekrestyebejáróval és beépített toronnyal rendelkezik. A főoltár a 19. század második feléből származik, és egy Szent Márton püspököt ábrázoló szobor díszíti. A toronyban három harang található, melyből egyet 1889-ben Szent Márton tiszteletére szenteltek fel.

Zsitvafödémes ( Úµany nad ®itavou) honlapja  Szálláshelyek: Chata 4908

Térkép  (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-11 (H)  HALÁSZI - FEKETEERDŐ - DUNAKILITI - RAJKA
N-11 (H) HALÁSZI - FEKETEERDŐ - DUNAKILITI - RAJKA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!