Vámoscsalád

A település első okleveles említése 1221-ből származik. Neve, a Rábaköz felé vezető kereskedelmi út, répcei átkelőjén működő, középkori vámszedő hely emlékét őrizte meg.Szent Márton tiszteletére szentelt középkori temploma a temető közepén állt. A padozata alatti kriptába a falu egykori birtokosai temetkeztek. Átépítésére 1750-ben került sor. Mai alakját 1882-ben nyerte el.A falu közepén álló mai templomát Johann Donner tervei alapján a Bezerédi család építtette. Felszentelését 1798-ban Szily János püspök végezte. A későbarokk, copf a korból származó berendezése cseréjére a századfordulón került sor. A templomban 1985-ben új liturgikus teret alakítottak ki. A régi oltárt eltávolították és a szentélyfalra Przudzik József festőművész Szent Márton életét és csodáit bemutató nagyméretű freskója került.

Vámoscsalád (nem hivatalos honlap),  Vámoscsalád honlapja,  Répcelaki Szent Márton-ösvény

Térkép (maps.google.hu)

Kapcsolódó galéria

Szent Márton Plébánia      viaszpecsét bélyegzőlenyomat 1936-ból templom az iskolával (archív) Vámoscsalád címere Szent Márton pince
Vándorút ajánló
N-01 (H) SZOMBATHELY - GENCSAPÁTI - PERENYE - GYÖNGYÖSFALU
N-01 (H) SZOMBATHELY - GENCSAPÁTI - PERENYE - GYÖNGYÖSFALU
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!