Luleč

Az eredeti luleči Szentlélek templomból, amelyet a 17. században szenteltek fel, napjainkra csak egy 1510-es évszámmal ellátott harang maradt fenn. 1751 és 1753 között ugyanis a helyi plébános kezdeményezésére a régi templom helyén új, Szent Márton tiszteletét szolgáló templomot építettek. A hajó szegmensíves szentéllyel záródik, amihez északon sekrestye, keleten pedig hasáb formájú torony csatlakozik.

1823-ban villám csapott a toronyba, a II. világháború vége felé zajló harcok pedig további károkat okoztak. Ezért olvasható a hajó tetején a cserépből kirakott 1947-es évszám, ami a helyreállítás éve. A sérült torony felújításának tervét Klaudius Madlmayr dolgozta ki, aki a harangszintet is megnövelte.

A templom berendezése eredeti és egységes. A kétrészes főoltár retabulumán Szent Márton látható, amint megosztja köpenyét a koldussal. A monumentális vászon alkotója Ignác Raab. A templombelsőben figyelemre méltóak Jan Adam Nesmann szenteket ábrázoló szobrai: szent Konstantiné (Cirill), Metódé, Péteré és Pálé. A harsonát fújó angyallal díszített szószék ugyancsak a barokk korból származik.

Térkép  (google maps),  További információl Lulečról (cseh nyelven), Luleč váráról (csehül)

Luleč - szálláshelyek ( G Hotel , Chalupa u Libuše )

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
ALFÖLDI SZENT MÁRTON ÚT (TISZAPÜSPÖKI - KUNSZENTMÁRTON)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!