Kisszőlős

Területén a régészeti kutatások során réz-kori település és római villa maradványai kerültek elő. Első írásos említése 1266-ból származik. IV. Kelemen pápa oklevelében a települést a tihanyi apátság birtokai között sorolták fel. 1511-ben a vásárhelyi apácakolostor birtoka volt, amely 390 dénár adót fizetett. Kisszőlős 1563-ban a fehérvári szandzsák adóösszeírásában szerepelt. Az 1566-os dunántúli hadjárat során a törökök felégették.

A XVII. században a község lakói a mezőgazdálkodás mellett szőlőt műveltek. A falunak 1696-ban a Somló-hegyen 138 kapás szőlője volt. Első iskoláját 1698-ben említik a források. 1721-ben 21 jobbágyportát, 1784-ben 65 házat írtak össze a faluban. 1787-ben, 76 családban összesen 410 lakos élt a településen. 1848-ban a község 22 nemzetőrt állított a felkelő seregbe. Első temploma 1672-ben épült Szent Márton tiszteletére. 1881-ben átépítették.

A főoltár klasszicizáló építménye a régi templomból származik. Az szignó nélküli oltárképen, a lovon ábrázolt Szent Márton lábánál ülő koldus kinyújtott kezei között egy maszkszerű arc, a gonosz lélek szimbóluma látszik, aki rávigyorog a koldusban megjelenő Krisztusra. A megjelenő ördög, mindig megpróbálja elcsábítani Mártont, de ő ennek ellenére győzedelmesen teszi a dolgát, és a képen kettészeli lobogó köpenyét. A toronyban lévő nagyharangot Sentehofer Frigyes, a kisharangot Szlezák Rafael rákospalotai öntőmester készítették. Orgonáját Országh Sándor budapesti mester építette 1882-ben.

Kisszőlős - Wikipédia, Új Atlantisz Többcélú Kistérségi Társulás honlapja

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

oltárkép oltárképrészlet (Szent Márton a koldussal és a gonosz szimbólumával)
Vándorút ajánló
S-07 (SLO) KOBILJE / KEBELESZENTMÁRTON - DOBROVNIK / DOBRONAK - MARTJANCI / MÁRTONHELY
S-07 (SLO) KOBILJE / KEBELESZENTMÁRTON - DOBROVNIK / DOBRONAK - MARTJANCI / MÁRTONHELY
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!