Holíč

Holíč (Holics)

Erb Holíč

 

A Szent Márton-plébániatemplom és a hozzá tartozó kolostorépület eredetileg a kapucinus szerzetesrend számára épült. Az építtető I. Lotharingiai Ferenc császár, Mária Terézia férje, a holicsi uradalom tulajdonosa volt. A templomot 1756-ban szentelték fel stigmatizált (Assissi) Szent Ferenc tiszteletére. Miután II. József  1786-ban feloszlatta a rendet, a kapucinusok templomát plébániatemplomként használták tovább. Batthyány József esztergomi érsek beleegyezésével  a templom új védőszentje Szent Márton lett. Ekkor helyezték Szent Márton képét a főoltárra. A dekoratív keretbe helyezett oltárkép a köpenyét a koldussal megosztó Szent Mártont ábrázolja. Készítője a csehországi születésű, osztrák Johann Wenzel Bergl (1719 - 1789)

Holíč  honlapja (szlovákul, németül, angolul), Holíč - szálláshelyekHolics (Wikipédia), Holíč váráról (szlovákul), Holics - búcsújáró hely (magyarul)

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!