Győr

Győr - Bencés templom

A Győrött 1627-ben letelepedett jezsuiták első temploma 1634-1641 között épült Baccio del Bianco tervei szerint, a római Il Gesu templom mintájára. A rendház és az iskola 1667-ben készült el. A két torony XVIII. századi. A jezsuita rend feloszlatása (1802). után a bencések kapták meg az épületegyüttest. A templombelső korabarokk stílusú. A Szent Ignác megdicsőülését ábrázoló főoltárképet, valamint a szentély és a hajó mennyezetképeit Paul Troger, a bécsi barokk festészet legjelesebb művésze alkotta. A gyönyörű barokk szószéket 1749-ben Gode Lajos készítette, az orgonaszekrény 1755-ből származik. Magyar-Szentek oltára Péchy Ferenc nemes megrendelésére készült. A Madonnának koronát felajánló Szent István mellett Szt. Adalbert és Szent László és Szent Márton látható.

Győr - Székesegyház

A Győri Püspökséget Szent István király alapította uralkodásának első évtizedében (1000-1009). A győri székesegyház alapjait is az ő ideje alatt rakták le. A források a XI. század végén már háromhajós, emelt szentélyű templomról írnak. Az első tornyok Omodé püspök idejében (1257-1267) épültek. A XIV. század végén a templom déli részén Hédervári János püspök (1386-1415) gótikus kápolnát építtetett, ahol ma a Szent László herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is található.

Maulbertsch freskója a főhajóban: a magyar szentek apoteózisa. A felhőkön lebegő Szent István, Imre herceget vezeti. Szent Márton az egyik főalak, szent Erzsébet és szent Adalbert között áll. A barokk freskókra Szily János őrkanonok, a későbbi szombathelyi püspök, kötött a szerződést a művésszel. Szent László herma: A Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke. 1192-ben, Szent László szentté avatásakor a nagyváradi sírból kiemelték a csontereklyéket, s a szent király koponyáját előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték el, és a nagyváradi székesegyházban őrizték. A herma sodronyzománcos mellrésze a díszes zománctechnika első ismert emléke. Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk. A szent ereklyét Náprági Demeter Erdélyből hozta Győrbe 1607-ben, amikor püspökké nevezték ki.Minden év június 27-én ünnepi körmeneten hordozzák körbe a szent király hermáját.

Boldog Apor Vilmos püspök síremléke: Apor Vilmos 1892. február 29-én született székely főnemesi családból, 1915-ben szentelték pappá. Előbb káplán, majd katonalelkész, 1918-tól plébános Gyulán. Szociálisan nagyon érzékeny lelkipásztor. 1941. március 2-án győri püspökké nevezték ki. A II. világháború alatt fellépett az erőszak és üldöztetések ellen. 1945. április 2-án a Püspökvárba menekült asszonyok és lányok védelmezése közben orosz katonák lelőtték. A vértanú püspököt 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.

Győr honlapja

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Bencés templom Bencés templom Bencés templom Bencés templom Bencés templom Székesegyház Székesegyház Székesegyház Székesegyház Szent Mártont ábrázoló iniciálé a Győri Püspökség Kincstárában
Vándorút ajánló
N-11 (H)  HALÁSZI - FEKETEERDŐ - DUNAKILITI - RAJKA
N-11 (H) HALÁSZI - FEKETEERDŐ - DUNAKILITI - RAJKA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!