Český Krumlov

Český Krumlov – kozmopolita jellege miatt – már évszázadok óta több egy Moldva-parti kisvárosnál. Első aranykorát a középkorban élte, de virágzása sem a reneszánsz, sem a barokk korszakban nem hagyott alább. Kulturális hagyatékát mintegy 300 műemlék őrzi, ezért 1992-ben egész történelmi városközpontja az UNESCO Világörökség részévé vált. A városképet egyértelműen a vár- és kastély együttese határozza meg. Ez a második legnagyobb ilyen komplexum Csehországban. Ráadásul kertjében a világ legrégebbi barokk színháza található.

A városi park Szent Márton kápolnája egyhajós, szentélye poligonális, keleten sekrestye csatlakozik hozzá. A bejárathoz vezető járda kövezetébe összesen kilenc, mára teljesen lekopott XVIII. századi gránit sírkövet építettek be. Az eredetileg fából készült kápolnát az új temetővel egyidőben, 1585-ben építették. A helyére megálmodott kőkápolna 1618-ra tervezett kivitelezését a rendek felkelése akadályozta meg. Az előkészített építőanyagokat ugyanis a kastély erődítésére használták fel. Emiatt csak 1717-ben került sor az új Szent Márton kápolna kialakítására. A főoltár valószínűleg a velešíni születésű Bedřich Kamarýt (1831-1911) festő és lelkész műve. A rokokó stílusú szószék Anton Leyer festő- és faragóművész keze munkáját dicséri. A két mellékoltár közül az egyik védőszentje Nepomuki Szent János, a másiké Szent Anna.

Miután 1892-ben megszüntették a temetőt, a területet 1909-ben városi parkká alakították át. A kápolna 1969 óta a Csehszlovák Huszita Egyház kórusának ad otthont, és alkalmanként egyházi zenei koncertek helyszínéül szolgál.

Český Krumlov (turisztikai információk - magyarul)

Egyházi építészeti emlékek (csehül, németül, angolul)

Szent Márton kápolna (csehül, németül, angolul)

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-12 (H - SK)  RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
N-12 (H - SK) RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!