Kerkáskápolna

V času organizacije stražarjev (11.-15. stoletje) je naselje bila vas stražarjev Krke. Viri iz 15. stoletja današnje naselje Kerkáskápolna omenjajo kot Alkarika oziroma Kápolnásfalu. V 16. stoletju je bila ena največjih vasi pokrajine Őrség, že takrat je imela svojo cerkev. (Naziv »kápolna« (kapela) ne kaže v vsakem primeru na manjšo zgradbo). Turki so leta 1612 požgali tako vas, kot cerkev. Na mestu porušene cerkve so prebivalci, ki so se pozneje vrnili, postavili manjšo leseno cerkev, ki pa je bila uničena v prvi polovici 18. stoletja. Od sredine 16. stoletja so prebivalci vasi Kerkáskápolna kalvinci.    

V začetku 20. stoletja so severno od vasi še bili vinogradi, s posebnim redom. Na čaščenje svetega Martina kaže dejstvo, da so seje vinogradniške skupnosti organizirali okrog Martinovega. »Martinovi zapisniki sej vinogradniške skupnosti« so dragoceni dokumenti zgodovine naselja.

 


 

Prenočišča:
 
- Angelika Vendégház
9944 Kerkáskápolna, Fő u. 80.
Tel.: (36) 30 5591-554
E-mail: info@angelikavendeghaz.hu
 
- Református Vendégház
Cím: 9944 Kerkáskápolna
Tel.: (36) 94 444-009
E-mail: refbajansenye@gmail.com

 

 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!