Tábla mutatja az utat az alcsabi templomromhoz

Csabrendek közigazgatási területe több elpusztult középkori település helyét is magában foglalja. Az elnéptelenedett, ma már nem létező települések egyike Alcsab. E falunak a középkorban Szent Márton tiszteletére szentelt temploma volt. A régi épületből mára csak néhány falmaradvány maradt meg. A jubileumi évben Csabrendek község táblát állított, hogy segítse azokat, akik szeretnék felkeresni a templom maradványait.

Csabrendekről a Nagytárkány-puszta felé vezető keskeny aszfaltos úton induljunk el. A táblával megjelölt helyen jobbra kell letérnünk, majd egy réten átvágva jutunk el a romokig. A templom romjait a Szentegyházi-dűlőben egy kis erdőfolt rejti. A csabi Szent Márton templom az 1564-es török támadás során pusztult el, Csab falu is akkor néptelenedett el.

A közelben egy másik templomrom is található. Ez az úttól balra (északra) kb. 500 méterre a Szent István-dűlő  nevű területen van. Itt állt hajdan Szentistváncsab település és annak Szent István vértanú tiszteletére szentelt temploma.

 

Vándorút ajánló
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!