Tanácskozás a Szent Márton Útról Keszthelyen

Hogyan csatlakozhatnak a Balaton környéki települések a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz? Ez volt az egyik témája annak a tanácskozásnak, amelyet 2019. június 18-án rendeztek a keszthelyi Balaton Múzeumban.

Nem teljesen új kezdeményezésről volt szó, hanem a már megkezdett munka folytatásáról, új célok kitűzéséről. Keszthelynek hosszú évszázadokon át Szent Mártonnak  szentelt temploma volt, de a régi épület a XIX. században megsemmisült. A Keszthelyi Városvédő Egyesület 2016-ban emlékkövet állított a templom helyén és elkezdődött Márton tiszteletének újjáépítése, új tartalommal megtöltése is.

Kicsit a szerencsének is köszönhető, hogy Keszthely alig másfél évtizede Mártonhoz kapcsolódó egyedülálló látnivalóval gyarapodott. A korábban XIX. századi épületként számontartott Szent Miklós temetőkápolna felújításakor középkori freskókra bukkantak. A külső falon lévő, XIV. századira datált falképek közül az egyik Szent Mártont ábrázolja.

2016-ban került sor arra a "Szent Márton építészeti konferenciára" is, amelyet a keszthelyi városvédők és Szent Márton Út magyar egyesülete közösen rendezett meg.

A június 28-i rendezvényen a keszthelyi városvédők és a Szent Márton Út képviselői mellett részt vettek a Mária Út, a Magyar Turisztikai Ügynökség valássi túrizmus programja, továbbá  Sümeg, Zalaszentmárton, Vörs, Óbudavár és Barnag képviselői is. 

A tervek szerint ez őszén elindul az egyelőre egy évre tervezett "Balatoni Szent Márton Út" elnevezésű program. Remélhetőleg novemberre új kiadásban, kicsit  bővítve újra megjelenik a Szent Márton nyomában a Balaton-felvidéken című kiadvány is.

 

A Keszthelyi Városi Televízió összefoglalója a rendezvényről - Szent Márton emlékek Keszthelyen  

 

Vándorút ajánló
N-12 (H - SK)  RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
N-12 (H - SK) RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!