Kulturális és zarándokútvonalak találkozása Körmenden - a Batthyány Örökségközpont új kiadványa

Körmendet és környékét több kulturális és zarándokútvonal is érinti. A városon keresztül halad a Szombathelytől Tours felé vezető Szent Márton Európai Kulturális Útvonal, a közelben halad el a Mária Út és eljuthatunk a városba akkor is, ha a Szent Imre vándorút jelzéseit követjük. Sőt az előbb említett útvonalakhoz negyedikként társul egy új kezdeményezés, a Magyar Szentek és Boldogok Útja is. A Battyhány Örökségközpont a közelmúlt egy tizenkét oldalas, színes kiadványt jelentetett meg, amely a négy, Körmendhez is kapcsolódó útvonalra hívja fel a figyelmet. 

"Körmend egyik legjelentősebb személyisége Batthány-Stratmann László 1870-ben született Dunakilitiben, majd a századfordulón, a hercegi cím megörökléséig a köpcsényi kórházában dolgozott. 1920-ban költözött körmendi kastélyába, ahol 1931-ben bekövetkezett haláláig ingyen gyógyította szegény betegeit." 

"A Via Sancti Martini - Szent Márton Út Pannóniából Galliába vezet, hozzávetőlegesen azt az útirányt követve, amelyen Márton is haladt közel 1700 évvel ezelőtt. Körmend Szent Mártonhoz való kötődését jelzi, hogy a városban a középkorban Szent Márton templomis állt. Az irgalmasság nem csupán Márton erénye volt, hanem Batthány-Stratmann Lászlóé is. Életpályáűjuk különböző, de akik Márton útját járják, a XX. századi utóddal is találkoznak. Ha valaki Dunakilitiből, Batthány Boldog László szülőhelyéről indul el, a  Szent Márton Út jelzéseit követve mintegy 180 kilométer megtétele után Körmendre érkezik."

Batthyány Örökségközpont - Körmend

 

Vándorút ajánló
S-05 (H)   SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
S-05 (H) SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!