Forrófalviak és magyarfalusiak Szent Márton szülőföldjén

A Sárvári Folklórnapokon az idén egy moldvai csángó hagyományőrző csoport is részt vett. Valószínűleg többen is felteszik a kérdést: Van ennek valamilyen köze a Szent Márton Úthoz? A válasz, van bizony.  A csoport meghívását a Szent Márton Út magyar szervezete kezdeményezte a sárvári szervezőknél. A Szent Márton Magyarországi Tanácsa egyesület 2017-ben együttműködési megállapodást kötött a forrófalvi Főnix Kulturális Egyesülettel. A moldvai csoport magyarországi utazása az egyesület közreműködésével valósult meg.

A csoport a "Forrófalvi Tavaszi Szél Hagyományőrző Csoport" néven lépett fel, de a szereplők között ott voltak magyarfalusiak is. Az ő együttesük a "Kerek almafa lapi" nevet viseli.  (almafa lapi = almafa levél)  A véletlen úgy hozta, hogy csoport Zalalövőn és Körmenden is fellépett. E két település a Szent Márton Útnak is állomása. 

(A fotókért köszönet Vass Csillának)

 

 

Vándorút ajánló
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!