Hírarchívum - A horvátországi Szent Márton Út szervezőinek látogatása Horvátzsidányban, Ólmodon és Peresznyén

Ines Sabotičnak a horvátországi Szent Márton Központ vezetőjének kezdeményezésére horvát küldöttség járt Magyarországon. A csoport tagjai -polgármesterek, kulturális és turisztikai szakemberek - földrajzi értelemben is szinte az egész Horvátországot képviselték, hiszen volt közöttük, aki a dalmáciai Šolta szigetéről jött és volt, aki a magyar határhoz közeli Muraszentmártonból.

Céljuk a tapasztalatcsere és a kapcsolatok elmélyítése volt. Tervük egy olyan Horvátországon átvezető gyalogszerrel járható útvonal kijelölése, amely érinti a Márton-kultusz legfontosabb horvát helyszíneit és egyúttal csatlakozik a Szombathely és Tours közötti nagy európai úthoz is.
Horvátországban az elmúlt években Dugo Selo-ban és Šoltán elhelyezték Szent Márton jelképes lábnyomát, így e két település számít az útvonal helyi központjainak.
Az együttműködést elősegítheti, hogy Szent Márton tisztelete a gradistyei horvátok körében is élénk, a magyarországi útvonal több horvát nemzetiségű falut is érint.
A programokon, amelynek fő helyszíne Ólmod, Horvátzsidány és Peresznye volt, szinte az elejétől végéig részt Krizmanich István horvátzsidányi polgármester és Dumovits István plébános, a peresznyei múzeumban tartott megbeszélésen pedig részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott is.  
 
 
Vándorút ajánló
S-01 (H)  SZOMBATHELY -  JÁK
S-01 (H) SZOMBATHELY - JÁK
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!