Via Sancti Martini

Az Európa Tanács 2005-ben a Szom­bathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvá­nította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa.

Szent Márton Szombathelyen, az egykori Savariában született. A Római Bi­rodalom katonái közül nemcsak vitézségével, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétévei tűnt ki. Amiens városkapujánál egy didergő koldusnak adta köpenye felét. Ál­mában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására keresztényé lett, elhagyta a katonai pályát és térítő útra indult. Savariába hazatérve édesanyját is megkeresztelte. Később a franciaországi Poitiers-ben kolostort alapított. 371-ben a toursi keresztény közösség püspöknek választotta. A tisztség elől a baromfi ólba próbált elbújni, de a li­bák gágogásukkal elárulták. Ezért lett jelképe a lúd. Püspökként emberszeretete, jósága és kiváló szónoki képes­sége nagyon népszerűvé tették. Candes-ban halt meg 397-ben. A Frank királyok és Gallia védőszentje lett és az egész keresztény világon elterjedt tisztelete. Európában több mint háromezer település és templom viseli a nevét.

Hívjuk Önöket, mint Szent Márton tisztelőit, járják végig a vándorutat, és látogassanak el abba a városba, ahová Szent Márton is hazatért.

Éljen Ön bárhol a világon, ha végigjárja Szent Márton útjának egy szakaszát - megszerezheti Szombathely város ezt bizonyító, az Ön nevére kiállított díszoklevelét.

Mit kell tennie Önnek az oklevél megszerzéséhez?

  • Felkeresnie a vándorkönyvben szereplő 10 Szent Márton emlékhelyet. Lehet Szent Márton tiszteletére szenteit templom, vagy olyan település, amelyiket a szentről neveztek el.
  • A felsorolt emlékhelyek közül Ön szabadon választhat.
  • A 10. állomás le­gyen a szülőváros, az egykori Savaria. A füzet végén elhelyezett ellenőrző­lapot önállóan kell kitölteni. Igazo­lásként elfogadunk a település nevét tartalmazó bélyegzőt, fényképet, vagy bármilyen más "bizonyítékot': amely azt tanúsítja, hogy Ön az adott helyet felkereste.

Kérjük, hogy a névvel, címmel ellátott ellenőrzőlapot az alábbi címre juttas­sa el:

Tourinform Iroda
H-9700 Szombathely
Kossuth Lajos u 7
Telefon: +36 94 574-457
Fax: +36 94 574-450 E-mail: szombathely kukac tourinform pont hu

 

Webmark