Kerkáskápolna

 

A Via Savaria projekt keretében Kerkáskápolnán elhelyezett tábla szövege:

( Ha az útvonalra kíváncsi, lépjen tovább a Gyalogos útvonal oldalra! )


Kerkáskápolna

A település az őri szervezet fennállása idején (XI – XV. század) a Kerka-őrök faluja volt.
A mai Kerkáskápolnát XV. századi források Alkarika vagy Kápolnásfalu néven említik. Az 1500-as években az Őrség egyik legnépesebb faluja volt, amely templommal is rendelkezett. (A „kápolna” elnevezés nem feltétlenül kis méretű épületre utal.) A falut és templomát 1612-ben a török fel-égette. Az elpusztított templom helyébe a visszatért lakók már csak kisebb fatemplomot emeltek, amely a XVIII. század első felében megsemmi -sült. Kerkáskápolna lakói az 1500-as évek közepe óta reformátusok. A falutól északra a XX. század elejéig szőlőhegy volt, saját rendtartással. Szent Márton tiszteletére utal, hogy a hegygyűléseket Márton napja környékén tartották. A „Szent Márton napi hegygyűlési jegyzőkönyvek” a falu tör -ténetének értékes dokumentumai.

Magyarföld
Magyarföld neve 1895-ig Dobraföld volt. A név eredete bizonytalan valószínűleg személynévre utal, más feltételezés szerint Dobra várához tar-tozó birtok lehetett. Ramocsával együtt a Szent Márton által érintett legkisebb települések egyike, lakóinak száma nem éri el a harmincat. Fa -temploma 2010-ben épült.

Ramocsa
Kerka menti község. A XIV. század végéig valószínűleg a Kerka-őrök egyik faluja volt. 1378-ban Ramcha néven említik. Az 1600-as években a török többször is elpusztította. Lakói reformátusok és katolikusok vegyesen. Az 1993-ban állított új harangláb sisakján egymás mellett látható a Kálvin-csillag és a kereszt.

Kerkáskápolna a Szombathelytől a franciaországi Tours felé vezető Via Sancti Martini egyik állomása. A zarándokút az európai kereszténység nagy szentjének, a 316-ban vagy 317-ben Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Mártonnak állít emléket. Márton e tájon haladt keresztül, mikor szülővárosából előbb Itáliába, majd onnan Galliába távozott. Katonaként Amiens kapujában megosztotta köpenyét egy koldussal, hogy példát mutatva kifejezze együttérzését a szegényekkel, elesettekkel. A katonai pályát elhagyva térítő útra indult, keresztény közösségeket szervezett, kolostort alapított. Savariaba visszatérve édesanyját is megkeresztelte. 371-ben Tours város püspökévé választották. Szerénysége, közvetlensége és az általa véghezvitt
csodák miatt nagy tiszteletnek örvendett. 397-ben halt meg.

A Szent Márton gyalogos túraútvonal következő állomásainak távolságai:
Kerkáskápolna - Magyarföld (2 km) - Berki-hegy (3.5 km) - Kercaszomor (Szomoróc 9 km) - Domonkosfa/Domanjsevci (11 km)
Kerkáskápolna - Ramocsa (2 km) - Szatta (6 km)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
N-03 (H) KŐSZEG - ÓLMOD - HORVÁTZSIDÁNY - KISZSIDÁNY - PERESZNYE
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!