Csöde

A Via Savaria projekt keretében Csödén elhelyezett tábla szövege:

( Ha az útvonalra kíváncsi, lépjen tovább a Gyalogos útvonal oldalra! )


A falut 1342-ben Chede néven említik. A falu két részből áll, Alsócsödéből és Felsőcsödéből. Alsócsöde régi szeres település a hozzá kapcsolódó Felsőcsöde csak a XVIII – XIX. században alakult ki. Alsócsödétől nyugatra  egy középkori templom szerény maradványait találjuk. A templom és a hozzá tartozó kolostor 1366-ban a Salamon ispántól származó Salomvári családé volt. A XV. században a domb lábához egy Szentmárton nevű falu települt. 1441-ben I. Ulászló király itt keltezte egyik oklevelét. A mohácsi vész után néhány évtizedig még plébánosai helyükön maradtak. 1600-ban elesett Kanizsa vára, ezután a környék a török adófizetőjévé lett. Az épület elhagyatottá vált és romba dőlt. 1657-ben a „pusztaszentegyház” köveit Csány Bernát csákányi várkapitány az őriszentpéteri erődtemplom megerősítésére hordatta el. A templom helye Alsócsödétől sárga L jelzésen érhető el.
A Zalalövőre vezető útszakasz érinti a Pacsa-hegyet, amelynek neve egy elpusztult településre Pacsára utal. Pacsa lakói az Árpád korban őrök voltak. A szőlőhegyen, az út mellett egy Szent Orbán szobrot is láthatunk. Szent Orbán, Szent Mártonhoz hasonlóan a szőlővel és borral foglalatoskodók védőszentje.

Csöde a Szombathelytől a franciaországi Tours felé vezető Via Sancti Martini egyik állomása. A zarándokút az európai kereszténység nagy szentjének, a 316-ban vagy 317-ben Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Mártonnak állít emléket. Márton e tájon haladt keresztül, mikor szülővárosából előbb Itáliába, majd onnan Galliába távozott. Katonaként Amiens kapujában megosztotta köpenyét egy koldussal, hogy példát mutatva kifejezze együttérzését a szegényekkel, elesettekkel. A katonai pályát elhagyva térítő útra indult, keresztény közösségeket szervezett, kolostort alapított. Savariaba visszatérve édesanyját is megkeresztelte. 371-ben Tours város püspökévé választották. Szerénysége, közvetlensége és az általa véghezvitt csodák miatt nagy tiszteletnek örvendett. 397-ben halt meg.

A Szent Márton gyalogos túraútvonal következő állomásainak távolságai:
Csöde - Szatta (6 km) - Ramocsa (10 km) - Kerkáskápolna (12 km)
Csöde - Zalalövő (6 km)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
S-04 (H)   ZALALÖVŐ - CSÖDE - SZATTA
S-04 (H) ZALALÖVŐ - CSÖDE - SZATTA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!