Znojmo

A Dyje folyó feletti sziklára épült királyi várost Morvaország gyöngyszemeként szokták emlegetni. Csehország egyik legrégebbi városa, az erődített és virágzó Znojmo mind a cseh királyok, mind a morva helytartók számára nagy jelentőséggel bírt. Fő jellegzetessége évszázadok óta a városi erődítés volt, aminek részét képezte a késő-gótikus Városháza-torony (Radniční věž). Egyedülálló a város földalatti labirintusa is. A helyi szakrális építészet kincse a Szűz Mária és Szent Katalin rotunda, mely a szikla legmagasabb pontján – a Přemysl-dinasztia várának bejáratánál – található. A történelmi városközpont arculatát három templomtorony határozza meg: a jezsuita Szent Mihály templomé, a domonkosrendi szent Kereszt templomé és a gótikus dékáni Szent Miklós bazilikáé.

A kétemeletes Szent Vencel kápolna a bazilika közvetlen szomszédságában áll. Eredetileg az elhunytakért bemutatott misék helyszínéül szolgáló kettőskápolnát a feljegyzések szerint Kateřina Bučická znojmoi lakos hagyatékából építették 1521 után. Alsó oltárát az Úrnak, Szűz Máriának és a „szentek összességének” ajánlották – mindenekelőtt Szent Mártonnak – valamint minden hű keresztény lélek emlékének. A felső kápolnát Szent Annának és Szent Katalinnak szentelték. Később az egész együttes védőszentje Szent Vencel lett. 1784-ig a római katolikus egyház használta a kápolnát. Amikor feloszlatták a loukai premontrei rendet, az épületet mai tulajdonosa – Znojmo városa – vette meg. 1861 és 1910 között a német evangélikusok bérelték a kápolnát. A két világháború között a csehszlovák egyház, 1947-től 2007-ig pedig a pravoszláv egyház használta. Jelenleg egyházi galériaként szolgál, ahol bemutatkozhatnak a város különböző egyesületei. Az épületet évente megközelítőleg 25 000 érdeklődő látogatja meg.

Az alsó Szent Márton kápolnát az Osztrák-Magyar Monarchia legrégebbi kápolnájának tartották, ahol a monda szerint még Szent Cirill és Szent Metód is misézett. Az épület belső karzatát kórusként használták. 1986-ban megtisztították az épületet a felgyülemlett törmeléktől és hulladéktól, majd ide helyezték a 18. századi, ún. Kolba keresztjét. A padlózat eredeti reneszánsz kori égetett téglából van, s erre az időszakra tehető a szentély kőoltára is. A dongaboltozatos tér későgótikus ablakaiból kapja a fényt, és kiváló akusztikával rendelkezik. A felső bejárat felett egy lapos kövekből kirakott, nyolcszögű, rotunda alakú, boltozott románkori épület látható. Ezt csonttárként használták – a szomszédos Szent Miklós templomot körülvevő temetőből hozták ide a maradványokat. Erre emlékeztet a homlokzati falba utólag behelyezett homokkő tábla is, amelynek felirata a 14. századra datálható.

Térkép (google maps),  Znojmo honlapja,  Znojemska beseda (információs központ)

 

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem -  Baranyai Regionális Útvonal - 5. NAGYPALL - ERZSÉBET - SZELLŐ - KÁTOLY - MÁRIAKÉMÉND útszakasz
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 5. NAGYPALL - ERZSÉBET - SZELLŐ - KÁTOLY - MÁRIAKÉMÉND útszakasz
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!