Zbýšov u Brna

Az eredeti fatemplomról szóló legelső feljegyzés egy adománylevélben található. Ebben Bohuslav z Drahotuš az éppen kolostorba vonuló Herka lányára bízza a települést és annak plébániáját. Theodorich olmützi püspök 1288-ban Christiant nevezi ki helyi papnak.

A templomot a 16. század folyamán alakítottak át kőtemplommá, zsindelytetőt kapott, de nyugaton továbbra is fatorony kapcsolódott hozzá. 1819-ben tűz ütött ki a templomban, aminek áldozatul esett mind a torony, mind a tető, ráadásul az eredeti Szent Mártont ábrázoló oltárkép is elpusztult. A tüzet követően az épületet cseréptetővel fedték le és újjáépült a torony is. A templomot a 19. század közepéig használták, amikor három évre be kellett zárni, mert az alatta folyó bányamunkák következtében több helyen megrepedt boltozat beomlással fenyegetett.

A zbýšovi lakosság jóvoltából 1893 - 1894 között felépítették a mostani, a régebbinél nagyobb neoromán stílusú templomot és annak 40 m magas tornyát. A főoltár fölötti üvegablakon a templom névadója látható, amint megosztja palástját a koldussal.

A templombelső felújítására 1992-ben került sor, az új külső vakolat pedig 1995-ben készült el.

Térkép  (google maps)

Zbysov

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 1.   PÉCS - PATACS - JAKAB-HEGY - ORFŰ - MECSEKRÁKOS
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 1. PÉCS - PATACS - JAKAB-HEGY - ORFŰ - MECSEKRÁKOS
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!