Veszprém

 A várban található Szent Mihály székesegyházat az államalapító Szent István felesége, Gizella királyné emeltette, ezt követően a mindenkori magyar királyné lett a székesegyház kegyúrnője, a várban királynéi palota is épült. A váregyüttes központjában az egykori királynéi lak helyén áll a barokk püspöki palota. Fellner Jakab építette 1765-1776 között. Termeiben 1772-ből származó freskók láthatók. A szomszédos Gizella-kápolna a XIII. században épült. Az utca végét lezáró bástyafal csodálatos látványt nyújtó kilátópont. Itt áll István és Gizella kőszobra. A vár főterének közepén áll a Padányi Bíró Márton veszprémi püspök megrendelésére készült Szentháromság szobor. Schmidt Ferenc szobrász és Walch Tamás kőfaragó mester alkotása. A művészien megtervezett, a szobrok és reliefek a magyar barokk jelentős alkotásává teszik a művet. A püspök, a pestisjárványok idején, fontosnak tartotta a szentháromság tiszteletének elmélyítését; ezért mindennap litániát mondtak a szobor előtt. A szobor a háromság szimbólumaként, háromszög alakban van megépítve. Déli oldalán a Szűzanya alakja fölött két koronát tartó angyal foglal helyet. Lábai alatt a püspök kőből faragott címere van, az 1750-es évszámot adó kronogrammal: STRVEBATVR PRO GLORIA CVLTVQVE DIVINO AEVITERNO VNI ET TRINO A BIRO ANTISTITE MARTINO. „Állította a dicsőségért és tiszteletért, a szent és örök egy és hármas számára Bíró Márton püspök”. A szobor talpazatán a püspök védőszentjének, Szent Mártonnak köpenyt megosztó lovas reliefjét láthatjuk. A Márton püspök szobra a talpazaton álló magyar szentek közé is felkerült.

Veszprém honlapja  Veszprém info (látnivalók, programok, szálláshelyek)

Szálláshelyek

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N/a-2 (H) Északi útvonal - Pannonhalmát érintő útváltozat - 2. szakasz: MÓRICHIDA - TÉT - GYŐRSZEMERE - FELPÉC útszakasz (kijelölés alatt)
N/a-2 (H) Északi útvonal - Pannonhalmát érintő útváltozat - 2. szakasz: MÓRICHIDA - TÉT - GYŐRSZEMERE - FELPÉC útszakasz (kijelölés alatt)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!