Vaspör

A Zala megyei település nevének első tagja (vas) a környéken előforduló vasérchez kapcsolódik. A második tag valószínűleg személynévből alakult ki. Vaspör környékén a talaj felső rétegeiben megtalálható gyepvasat, vagy másik nevén földvasat a XI-XIII. században hasznosították. Feltehetően az itteni vasércet használták fel a középkorban  a közeli Csatár (ma Pusztacsatár) pajzskészítéssel, fegyverkovácsolással foglalkozó lakói is.

Figyelemre méltóak a falu határában lévő út menti keresztek, amelyek azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy azok talapzatán különböző szentek egész sora megjelenik (Szent György, Szent Margit, Keresztelő Szent János, Szent Rókus, stb.)

Közigazgatásilag Vaspörhöz tartozik a Nyugat-Dunántúl egyik legrégibb búcsújáróhelye: Pusztacsatár

A Pusztacsatár név az Árpád kori Csatár falura, illetve lakóinak foglalkozására (csatár = pajzskészítő). Csatár  a török időkben elnéptelenedett, de a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt kápolnáját a környékbeli hívek továbbra is rendszeresen felkeresték.  Már az 1600-as években búcsújáróhelyként tartották számon. A helyhez csodás jelenések, a forrás vízéhez pedig csodás gyógyulások kapcsolódtak, ezért híre egyre terjedt. A romossá vált kis templomot 1736-ban felújították, átépítették. A barokk átalakítás után is megőrződött az épület több korábbi építészeti és díszítő eleme.

Pusztacsatárnak saját búcsúi éneke van:

„Mária, tégedet áld a határ,

Régi kis őrhelyed Pusztacsatár.
Bízva emeljük fel szíveinket,
Ó, Szűzanyánk, védd meg a népedet!”

Szálláslehetőségek:

Vaspör - Velence

- Lajostanya

Cím: 8998 Vaspör, Velence Dózsa u. 14.

Tel.: (36) 20 934-1963, (36) 20 499-5612

E-mail:lajostanya@gmail.com

Web: www.lajostanya.hu

- Nyírfa turistaház

Cím: 8998 Vaspör - Velence

Tel.: (36) 30 999-0849, (36)  23 395-173

E-mail:foglalas@nyirfa.eu

Web: www.nyirfa.eu

Vissza a Gyalogos útvonalak oldalra

 

 

Kapcsolódó galéria

 Vaspör - Fölnagy kereszt Vaspör - Szent István király templom Vaspör - Szent Vendel Úton Pusztacsatár felé Úton Pusztacsatár felé Pusztacsatár Pusztacsatár Pusztacsatár Pusztacsatár Pusztacsatár Pusztacsatár Pusztacsatár (gyepvasérc) Pusztacsatár
Vándorút ajánló
N-09 (H) BÁGYOGSZOVÁT - KÓNY - FEHÉRTÓ - GYŐRSÖVÉNYHÁZ - LÉBÉNY
N-09 (H) BÁGYOGSZOVÁT - KÓNY - FEHÉRTÓ - GYŐRSÖVÉNYHÁZ - LÉBÉNY
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!