Udvard - Dvory nad ®itavou

Udvardról (Oudourt) már az 1075-ből származó, I. Géza király által kiadott garamszentbenedeki kolostornak szóló adományozó-levélben olvashatunk. Tőszomszédságában, a mai kálváriadombon, terült el Szent Márton (Zenarton) település, amely királyi kúriával és Szent Mártonnak szentelt kápolnával rendelkezett. Ehhez 20 szolgálói ház és 40 ekényi föld tartozott. 1307-ben ezen a helyen ülésezett az egyházi tartományi zsinat, melyen többek közt jóváhagyták Károly Róbert követelését a magyar trónra és egy máig érvényes liturgikus rendeletet is hoztak, mégpedig az Szűz Mária tiszteletére szóló esti harangszóról.

A 13. században a települést Mihály comes fiai teljesen leigázták. 1330-ban az elhagyatott települést Jakab apát 10 évre bérbe adta a gímesi István várkapitány-helyettesnek, ám soha többé nem került vissza a kolostor birtokába, mert az esztergomi érsek udvardi alattvalói elfoglalták. 1512-ben Szent Márton települést már teljesen kihaltként említik.

1855 és 1860 között a megszűnt Szent Márton település helyén neogótikus kálvária épült. A keresztút 14 stációján és a keresztre feszített Jézuson kívül egy kör alapú harangláb, valamint Szűz Mária, János evangélista, Mária Magdolna, Kleofás Mária és két angyal szobraival övezett lépcsőzet is ékesíti a kálváriát, ahol Szeplőtelen fogantatás és Szent Anna szobor is található.

Egy különálló, alacsonyabb fekvésű dombon áll az 1860-ban épült Szent Márton kápolna, melynek alapja valószínűleg a középkorban épült kápolna. Alaprajza téglalap alakú, a szentélye egyenesszögű, felette nyolcszögű pléhtorony áll. Az oltár a pozsonyi Staudinger asztalosmester műve, felső részét pedig Molnár József Szent Mártont és a koldust ábrázoló festménye díszítette, ám ezt 2004-ben ellopták. A kápolnát 1971-ben restaurálták, és ekkor helyezték el a falán az „ ITT ZENGETT A HARANG ELSŐ ÜDVÖZLETE NÉKED ÓH SZŰZANYA NYILT HÁLÁT HUNIA BÉRCEI KÖZT UDVARD 1971” feliratú kőtáblát.

Udvard honlapja,   Udvard (Wikipédia),  Angyel Miklós: Udvard nevezetességei

Az udvardi Kaszap István Cserkészcsapat honlapja

Szálláshelyek: Zsitva Panzió

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
S-08 (SLO) MÁRTONHELY / MARTJANCI - MURASZOMBAT / MURSKA SOBOTA - KORONG / KROG - CSENDLAK / TI©INA - PETÁNC / PETANJCI - RADENCI
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!