Sveta Trojica

 

Sveta Trojica barokk temploma két szakaszban épült. Az első építkezés időszaka 1635-tól 1642-ig tartott, a második  - amikor a templomot jelentős mértékben bővítették – 1735-től 1740-ig. A templomot a Szentháromság tiszteletére szentelték fel, berendezése is jórészt a barokk korból maradt meg. Az épülethez csatlakozó kolostor az 1600-as évek második feléből származik.  Sveta Trojica templomának gazdája 1787-ig az Ágoston rendiek voltak. A rend II. József idején elhagyta a kolostort, csak egy évszázad után költözött oda egy másik szerzetesrend, a ferencesek.

A templom és a kolostor alatti kiterjedt pincerendszert 2010 – 2011-ben renoválták, turisztikai központot és vendéglátóhelyet alakítottak ki benne.

Azok, akik annak érdekében, hogy megtekintsenek egy -egy Szent Márton ábrázolást kisebb kitérőkre is vállalkoznak, menjenek el a Zgornji Porčičban álló Szent Márton és Szent Orbán szobrokhoz.

Ez a falu gyakorlatilag egybeépült Sveta Trojicával.

A központból a Benedikt felé vezető úton vissza kell mennünk  Zgornji Porčič-i útelágazásig, majd onnan a dombháton végigvezető utcát kell követnünk, egészen addig, amíg közvetlenül az út mellett meg nem látjuk a keresztet a szobrokkal. A műalkotás a helybeliek négy tisztelt szentjét ábrázolja, a keresztfán Jézust, lábainál Máriát, két oldalt pedig Mártont és Orbánt püspöksüveggel. Márton a köpenyét vágja ketté, Orbán kezében könyvet és szőlőt tart. A kereszt és szobrok a XX. században készültek.  

Sveta Trojica honlapja

Vándorút ajánló
ALFÖLDI SZENT MÁRTON ÚT (TISZAPÜSPÖKI - KUNSZENTMÁRTON)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!