Starý Poddvorov

A település története a 17. századba nyúlik vissza, és azóta végig szoros kapcsolatban állt Čejkoviceval, az egykori uradalmi székhellyel. A poddvorovi egyházközség mindmáig a čejkoviceji plébániához tartozik. Saját templomra a községnek egészen a 20. század végéig kellett várnia. A templom építésére tett első kísérletek már a 60-as években megtörténtek, de tényleges fordulópontot a rendszerváltozás utáni 1991-es év hozott. Ekkor Jiří Pala čejkoviceji plébános szorgalmazta a templomépítést, amiben sok önkéntes vett részt, többek közt Poddvorov polgármestere, František Strýček is. A pályázatot Zdeněk Müller építész nyerte meg. Az ő tervei alapján , valamint a helyi igények figyelembe vételével épült fel a mai templom.

A templom alapkövén található felirat a Szentatyától kapott áldásra emlékeztet: "Az Úr nevében II. János Pál 1991. 6. 1." Még ugyanabban az évben felszentelték az építkezési területet, és a modern épületet három év alatt sikerült befejezni.

A templom névadója, Szent Márton, egyben a település védőszentje is, ezért a templom egyik harangját is róla nevezték el. Az itt található másik harang Szent Ágnes nevét viseli. A templombelső díszítésével Bohumil Bortlík helyi képzőművészt bízták meg. Az ő keze munkáját dicséri többek közt a kálvária, az oltár, valamint Szent Márton ábrázolása a bejárat fölött.

 

Térkép

További információk a Stary Poddvorov-ról (cseh nyelven), Szélmalom

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-11 (H)  HALÁSZI - FEKETEERDŐ - DUNAKILITI - RAJKA
N-11 (H) HALÁSZI - FEKETEERDŐ - DUNAKILITI - RAJKA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!