Sempte - ©intava

Az első írott feljegyzés a Vág völgyének védelmére épült semptei vízivárról 1177-ből származik. A község és a vár a 13. század végéig királyi birtok volt. A 15. században gyakran tartózkodott itt Luxemburgi Zsigmond, aki Semptét városi rangra emelte. 1563-ban az itt élő evangélikus prédikátor Bornemissza Péter nyomdát alapíttott. A 16. és 17. század fordulóján a várat modern erőddé építették át, ez a későbbi klasszicista kastély alapjául szolgált.

1703-ban a várat elfoglalták a kurucok, a 18. században lerombolták a vár falait, majd később hatalmas tornyát is. A helyén épült fel a klasszicista stílusú Eszterházy kastély. A török uralom alatt a községben 105 háztartásról és 136 adófizetőről tesznek említést. Földesura elúbb a Thurzó család volt, majd 1642-től  Eszterházy birtok.

Az 1652-es  - török elleni -  vezekényi csatában elesett négy Eszterházy holttestét ólomkoporsóban először a semptei vár kápolnájában helyezték el. Később a földi maradványokat Nagyszombatba szállították át.

A barokk stílusú Szent Márton templomot  1776-ban  a korábbi középkori templom helyén építették. A templom kegyura Alsace Angelica d’Hennin francia hercegnő volt, aki a faluban nagyobb birtokkal is rendelkezett.

Sempte - Šintava honlapja,  Szálláslehetőség: Chatová osada Lodenica

Térkép  (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
S 09 (SLO) RADENCI - SV. JURIJ OB ©ČAVNICI - CERKVENJAK - NEGOVA - SVETI TRIJE KRALJI - SVETA TROJICA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!