Rosice u Brna

Az eredeti román-kori templom valószínűleg a 12. és a 13. század fordulóján épült. A feltehetően egyhajós kő épülethez kerek záródású szentély csatlakozott, a nyugati oldalán pedig egy máig álló torony. A főbejárat egészen a 19. századig a déli fal díszes portálja lehetett. Ekkor befalazták, és a torony aljában alakították ki a templom mai bejáratát, felhasználva a lerombolt rosicei kastély faragott köveit. A templomot és a hozzá tartozó temetőt lőréses fal vette körül, hogy szükség esetén védelmet nyújtson a lakosságnak.

A templom kesőbb koragótikus kiképzésű térrel bővült, melyet ma sekrestyének használnak. Fokozatosan az egész épület gótikus arculatot kapott: külső támpillérekkel bővült és nagyobb lett a szentélyrésze is. Ezen kívül északon kápolnát emeltek az együtteshez, és az oltár előtt felállították Szent Márton kriptáját.

A ®erotín család idején a templomban jelentős változások történtek. A katolikusok elüldözése után a husziták használták, akik elveiknek megfelelően eltávolították az eredeti berendezést, és fehérre meszelték a templombelsőt. Ebben az időben már egy reneszánsz kápolna is tartozott az épülethez. A 17. században a rosicei templom orgonával gazdagodott, és kórusát is kibővítették. Az ezt követő ablakcserék, illetve a hajó és a torony átalakítása barokk külsőt adott az épületnek.

A templom berendezésének legfontosabb megrendelői a Haušperk családból származtak. Ők állíttatták fel 1768-ban a főoltárt és rendelték meg Josef Sternnél a tituláris szent képét, amelyet kétoldalt szobrok egészítenek ki. Ezen kívül három harangot is adományoztak a templomnak, amelyek közül a két világháború után csak egy maradt meg. Az új harangokat 1998-ban szerelték fel Oldřich Med tiszteletes fáradozásának köszönhetően.

Térkép (google maps), További információk Rosicéról (cseh nyelven), Rosice - szálláshelyek

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-01 (H) SZOMBATHELY - GENCSAPÁTI - PERENYE - GYÖNGYÖSFALU
N-01 (H) SZOMBATHELY - GENCSAPÁTI - PERENYE - GYÖNGYÖSFALU
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!