Ravazd

Ravazdnak a középkorban két temploma volt. A 7. században élt bencés főpap, Szent Villebald tiszteletére szentelt templom a török időkben elpusztult. Helyét a faluval szemközti dombon 1992-ben felállított kereszt jelöli. A község másik, Szent Mártonról nevezett templomát és plébánosát 1366-ban említi először oklevél. A török pusztítás után újratelepített falu templomait Sajghó Benedek főapát 1722-ben felépíttette és barokk berendezéssel látta el. A mai falu közepén álló Szent Márton templom 1802-1821 között épült fel. 1854-ben szentelték fel Szűz Mária és Szent György tiszteletére készült harangjait. A Szűz Máriát ábrázoló nagyméretű képet Kriehuber Frigyes 1865-ben festette. A Szent Mártont a koldussal ábrázoló oltárkép Joseph Schmidt 1799-ben készült munkája. A Joseph Schöfft által festett Szent Villebaldot ábrázoló festmény és a frigyszekrény formájú barokk főoltár az 1820-ban lebontott Szt. Villebald templomból kerülhetett mai helyére. A falu 1830-ban készült pecsétjén is Szent Márton látható.

Béla király-kútja

Győrből Veszprém felé haladva a 82. sz. országúton Ravazdot elhagyva, jobbra száz méterre az úttól négyzetes alaprajzú barokk kútház az ún. "Pannónia-forrás" foglalata áll. Falában márványtábla utal a kúttal kapcsolatos legendára: IV. Béla 1241-ben a tatárok elől menekülve megpihent a forrásnál és ivott annak vizéből. Az építmény boltívében Borbély Károly által 1992-ben készített festmény látható, amely a koldussal köpenyét megosztó Szent Mártont ábrázolja.

A tábla szövege:

Itt pihent meg IV. Béla király 1241.

Fons hic pannosus Bela quondam quarto Hungariae regi

degustatus et probatus. Sed vetustate prope corruptus

beneVoLa saCrI MontIs pannonIae

proVIDentIa pVrIore sCatVrIt aqVa

"Ezt a rongyos forrást IV. Béla, Magyarország egykori királya megkóstolta és ízlett neki. De a régiség miatt csaknem tönkremenvén, Pannónia szent hegyének a jóakaratú gondoskodása által tisztábban fakad fel a víz."

A kronogram alapján a forrás megújítására 1782-ben került sor.

(Felhasznált irodalom: Sólymos Szilveszter. Ravazd három temploma Efo Kiadó Budapest 2000.)

Ravazd honlapja   Ravazd - Wikipédia    Erdei iskola (szálláslehetőség)    Magasles Étterem és Vendégház

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 1.   PÉCS - PATACS - JAKAB-HEGY - ORFŰ - MECSEKRÁKOS
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 1. PÉCS - PATACS - JAKAB-HEGY - ORFŰ - MECSEKRÁKOS
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!