Polány

A település az Árpád-kori oklevelekben "Palyan, Polyan, Farkpolyan" néven szerepel. 1138-ban a dömösi prépostság, 1229­ben a székesfehérvári káptalan birtoka volt. Középkori Szent Márton plébániáját az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik első ízben. Ez a templom a török hódoltság idején pusztult el. Omladékait a falu közelében lévő pusztaszentegyházi dűlőben találták meg. Az oszmán pusztítás miatt elnéptelenedett faluba a XVIII. században érkeztek német evangélikus telepesek, akik a falu közepén álló templomot építették. Napjainkban a falu lakosságának 80%-a katolikus, akik a községháza mellett álló Szent Márton tiszteletére szentelt iskolakápolnájukat 1939-ben építették. Az Amiens-i köpenymegosztó jelenetet ábrázoló oltárképet Pogány Lajos festette.

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Polány - Szent Márton iskolakápolna Polány - Szent Márton iskolakápolna Polány - Szent Márton iskolakápolna Polány - Szent Márton iskolakápolna Polány
Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 2.   MECSEKRÁKOS - LÓRI-VÖLGY - VÁGOTPUSZTA - SIKONDA
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 2. MECSEKRÁKOS - LÓRI-VÖLGY - VÁGOTPUSZTA - SIKONDA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!