Nicov

Nicovot – németül Nitzaut – először 1223-ban említik a feljegyzések az Ostrov u Davle-i bencés rendi kolostor tulajdonaként. Ekkor a falu a kolostor apátjáé volt volt, és erre az időre tehető Nicov eredetileg gótikus templomának alapítása is. A település plébániáját 1365-ben említik meg először az írásos emlékek. A nicovi plébánia a vallásviszályok bizonytalan időszakában megszűnt, temploma pedig egy közeli település – Kašperské Hory – gondozásába került. 1787-től ismét önálló parókia volt a faluban és 1857-re visszaállt az eredeti plébánia működése is. Ennek hatásköre alá jelenleg nyolc település tartozik, valamint a mára elnéptelenedett Ranklov és Milov falvak. A nicovi egyházközösség a Strachy-i plébániához tartozik.

Az eredetileg románkori templom az idők folyamán több átalakításon esett át. Az első – barokk szellemű – átépítésre a XVII. század közepén került sor, majd a XIX. század folyamán újra felújították és meghosszabbították a templomot. Ezzel egyidőben egy szinttel csökkentették a torony magasságát. . A barokk oltár fő alkotóeleme a lovon ülő Szent Márton alakja. A szent mellett mindkét oldalon egy-egy parasztfigura látható, ami szokatlan a barokk figurális ábrázolásban.

1945 után a nicovi németeket kitelepítették. A rendszerváltozás után, 1990-ben az ő anyagi támogatásuknak köszönhetően megkezdődhetett a templom, a temető, a kápolna valamint az útmenti keresztek felújítása. Ezen kívül a templomot biztonsági berendezéssel is felszerelték.

Nicov honlapja

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-12 (H - SK)  RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
N-12 (H - SK) RAJKA - DUNACSÚN / ČUNOVO - OROSZVÁR / RUSOVCE - POZSONY / BRATISLAVA útszakasz (kijelölés alatt)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!