Negova

 

Negova (németül Negau) – bár lakóinak száma nem éri el az ötszázat – régi, történelmi hely, 1106-ban Negoinzelo, 1265-ben pedig Negowe néven említik az oklevelek. Várát az 1400-as évek első felében kezdték építeni, a következő két évszázadban még bővítették. 1487-ben bizonyos Bartolomeus von Bäreneck kezén volt, akkor Mátyás király csapatai sikertelenül ostromolták. Negau vára 1542-ben a Trautmannsdorff stájer főnemesi család tulajdonába került és több mint 400 éven keresztül, 1945-ig ők voltak a vár urai. Jelentősebb átalakítást nem hajtottak végre, így ma is olyannak látjuk, amilyen az 1600-as évek elején volt: kétszintes palotaszárny, téglalap alakú belső udvar oszlopos árkádsorral – mindezek a délstájer várépítészet jellemzői. A várat a közelmúltban felújították.

Bejáratának szomszédságában áll a Mária születése templom. A község első temploma az eddig ismert adatok szerint 1556-ban épült Catherina Trautmannsdorff adományából. Mivel ez az épület kicsinek bizonyult, 1710-ben új templomot emeltek. A közelében áll a falu 1676-ból származó szégyenkövének megőrzött és kiegészített  töredéke. A szégyenkő vagy pellengér nagyon sok helyen az igazságszolgáltatás egyik eszköze volt. Kisebb bűnért, kihágásért vagy erkölcstelen életmódért állítottak valakit pellengérre. Nagyobb bűnök esetében az úriszék ítélkezett. A pellengér Negován is forgalmas helyen, a falu központjában állt.

A faluközpont szakrális emlékei közül a barokk Nepomuki Szent János és a késő barokk Borromei Szent Károly szobor érdemel figyelmet. Nepomuki Szent János (lásd Körmend ism.) szobrát gyakran látni az utak mellett, viszont Borromei Károly, a XVI. században élt, a Medici-házzal közeli rokonságban álló főpap alakjával útmenti kápolnákban, képoszlopokon nagyon ritkán találkozhatunk. Több mint ezer évvel később élt, mint Márton. Két város, Pavia és Milánó kapcsolja őket össze, az európai Szent Márton út mindkét várost érinti. Amikor Milánóban a pestis járvány dühöngött és a tehetősebbek mind a saját házukba zárkóztak, a legenda szerint csak Borromei Károly, a város püspöke segített a betegek ellátásában, gyógyításában. Több helyen a pestis és a kolerajárványok idején hozzá fohászkodtak segítségért. 

Vándorút ajánló
S-05 (H)   SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
S-05 (H) SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!