Muraszombat / Murska Sobota

 

Muraszomba (Murska Sobota, Olsnitz), közel nyolc évszázada központja annak a területnek, amelyet ma Muravidéknek nevezünk. Az első források még Belmura néven említik, de az 1400-as évektől már Muraszombat néven szerepel az oklevelekben. Muráról kapta a nevét, bár a folyó innen délre, úgy 12 km-re kanyarog. A város folyója vagy inkább patakja a Ledava (Lendva). Muraszombat nem csupán közigazgatási, gazdasági és közlekedési központ, hanem 2006 óta püspöki székhely is. 

Az evangélikus templom 1910-ben épült Gerley Ernő tervei alapján, oltárképét Borhy Jenő festette. A reformáció során a Muravidéken élők jelentős része protestáns hitre tért, a helvét és az ágostai irányzat szétválása után az itteniek a lutheranizmust választották. A körülbelül húszezer fős szlovéniai evangélikus közösség nagy része a Muravidéken él. Püspöki székhelyük jelenleg Moravske Toplice (Alsómarác).

Muraszombat első várát a Széchy család építette a XIV. században. Ez még nem a mai helyén állt, hanem attól keletre. A jelenlegi épületet is a Széchy család emeltette az 1600-as évek elején. 1690-ben, a család kihalása után a Szapáryakhoz került és az övék maradt egészen az első világháború végéig. A mintegy tíz hektáros park közepén álló, négy sarokbástyás várkastély a kisebb átalakítások ellenére megőrizte eredeti, késő reneszánsz jellegét. Napjainkban a falai között múzeum b működik.

A Szent Miklós plébániatemplom a XIII. században épült, első említése 1297-ből ismert. A templomot 1910 és 1912 között Takáts László tervei szerint átépítették. Az eredeti épületből csak a freskókkal díszített román szentély maradt meg.

Vándorút ajánló
N-04  (H)  PERESZNYE - RÉPCEVIS - ZSIRA - UND - SOPRONHORPÁCS
N-04 (H) PERESZNYE - RÉPCEVIS - ZSIRA - UND - SOPRONHORPÁCS
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!