Kislapás - Malý Lapáš

Lapásról már a zobori apátság birtokainak 1113-as összeírásában olvashatunk, 1156-ban már plébánia volt. A középkorban több földesura is volt, mint például a Juhász, a Toronyossy vagy Ernyey családok. A településhez tartozott az Egeri puszta, melynek része a kastély és a Hétfájdalmú Szűzanyának szentelt szecessziós kápolna. A 20. század elején a kastély özvegy Jánoky-Rudnyánszky Johanna tulajdonát képezte.

Kislapásról először 1474-ben tesznek említést, amikor a családi birtok osztódásával, Nagylapásból vált ki önálló településként. Az itt élők főleg mezőgazdasággal és szőlőtermesztéssel foglalkoztak. 1570-ben a települést leigázták a törökök, akiknek a 17. században 10 háztartásból 12 személy fizetett adót.

A Szent Márton kápolna eredetileg ravatalozónak szolgált a helyi temetőben, 1968-tól szolgáltak itt szentmiséket. A kápolna tornyában két harang van, melyeket a valamikori fából épült haranglábból szállítottak át. Az 1999-ben épült Szent Márton templom modern, hal alaprajzú építmény. A szentélyben modern festmény látható, amely Szent Mártont és a koldust ábrázolja.

Kislapás (Wikipédia)

Térkép  (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N/a-2 (H) Északi útvonal - Pannonhalmát érintő útváltozat - 2. szakasz: MÓRICHIDA - TÉT - GYŐRSZEMERE - FELPÉC útszakasz (kijelölés alatt)
N/a-2 (H) Északi útvonal - Pannonhalmát érintő útváltozat - 2. szakasz: MÓRICHIDA - TÉT - GYŐRSZEMERE - FELPÉC útszakasz (kijelölés alatt)
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!