®erotice

A ľeroticei templom az egyik legrégebbi Znojmo környékén. Ennek bizonyítéka egy 1190-es oklevél, melyet a ľeroticei plébános is szignált. Az eredeti épület a huszita háborúknak esett áldozatul 1424-ben.

A templom felújítására 1498-ban került sor, gótikus szellemben. Ugyanebben az évben öntötték a templom harangját. Mind a templom, mind a harang Szent Márton nevét viseli. Az 1569-es zavargások alatt ismét, (ezúttal a protestánsok), lerombolták a templomot, a hívőket és a község plébánosát pedig elűzték. A fehérhegyi csata után a znojmoi domonkosok viselték a templom gondját.

1672-re már három oltárral és keresztelő kúttal rendelkezett a templom, viszont nem volt szentségháza. Az utóbbit a svédek rabolták el, amikor a 17. században      ®eroticében állomásoztak. 1732-ben új plébániával bővült a főépület, majd 1756-ban elkezdték falazni a tornyot.

1774-ben állították fel az új műmárvány főoltárt az akkori plébános hagyatékából. Ezt követően keletkeztek a szintén műmárvány mellékoltárok és azok szobrai. Egyikük Szent Joachimot és Annát a gyerek Szűz Máriával ábrázolja, a másikon Szent József és Szűz Mária gyermekkel látható. A stukkódísz a brünni Ondřej Schweigel műve, szintén brünni az 1884-es főoltár képének festője, Šichan mester.

1825 körül a Chorinsky grófok kezébe került a ľeroticei birtok. A család felvirágoztatta a templomot és új plébániával gyarapította, melyet kis kastélynak neveztek.

Térkép

®erotice

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
S-04 (H)   ZALALÖVŐ - CSÖDE - SZATTA
S-04 (H) ZALALÖVŐ - CSÖDE - SZATTA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!