©atov

A šatovi templomot 1200-ban említik először, amikor a közeli loukai premontrei kolostor védnöksége alá került. Ettől kezdve Šatov plébániája egészen 1784-ig a premontreiek fennhatósága alá tartozott.

A mai Szent Márton plébániatemplomot az eredeti, - a tűzvész által elpusztított - épület helyén emelték 1656-ban. Később, 1851-ben a kapcsolódó tornyot is újjáépítették. A plébánia épülete ugyancsak egy tűzvész után kapta mai formáját az 1770-es évek elején. A templomhoz egy gótikus csonttár is tartozik, amelyet 1898 és 1899 között restauráltak. Ez a mai Szent Sír kápolna. A templombelsőben három oltárt állítottak: a főoltárt Szent Márton tiszteletére, a mellékoltárokat pedig Nepomuki Szent János illetve Szűz Mária szeplőtelen fogantatása emlékére. Ezek képeit Josef Winterhalter festette. Helyreállításukra 1842 és 1843 között került sor. A világháború után felújításra szorult mind a megrongált templom, mind a torony. A 20. század 70-es éveiben önkéntesek bevonásával folytak nagyobb felújítási munkálatok, az utóbbi időben pedig megindult a templom fokozatos restaurálása a hívők, illetve a község jelentékeny segítségével.

A šatovi templomban 1997 óta a loukai kolostor papjai teljesítenek szolgálatot, 2003-tól újra a premontreiek fennhatósága alá tartozik.

Térkép (google maps), Šatov (online)

Szálláshelyek Šatov-ban: Penzion PohodaPenzion Malý sklep Kemp TJ Tatran ŠatovPenzion RivaPenzion u "Fandy"

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
S-05 (H)   SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
S-05 (H) SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!