Ajka - Ajkarendek

Ajkarendek, első említése 1270-ben Rynnek néven fordul elő. Szent Márton tiszteletére épült temploma már az 1332-ben kelt pápai tizedjegyzékben szerepel. A törökök 1550-ben elfoglalták és felégették a falut. Lakói 1700 után reformátusok lettek. 1788-ban Bajzáth József veszprémi püspök katolikus németekkel telepítette újra. Ekkor épült fel ma is álló késő barokk stílusú temploma, melynek védőszentje Szent Márton maradt. A templom az 1899-es tűzvész után nyerte el mai alakját. Közepes harangját 1899-ben ismeretlen mester, nagy és kisharangját 1928-ban Szlezák László öntötte. Orgonáját 1824-ben a Wilde műhely építette. A teljes szentélyfalat kitöltő Szent Márton apoteózisa című freskót Závory Zoltán festette 1978-ban. A középen álló glóriás Krisztus köpenye és kitárt karja csaknem betölti a képmezőt. A képsor balról jobbra: a köpenymegosztás, Krisztus megjelenik Mártonnak, Márton gyógyító és missziós útjait, remeteségét és halálát ábrázoló jeleneteket mutatja. A régi oltár Szent Márton szobrát a kórus mellvédjére állították. A püspök pásztorbotot és könyvet tart kezében, a könyvre szőlőfürt van helyezve. A templomi zászlón Szent Márton püspök mögött Pannonhalma látképe van megfestve. A kórus alatt immaculata festmény látható P. Skoff. pinxit 1877. szignóval. Az elbontott főoltár amiens-i jelenetet ábrázoló festménye (Primus Skoff osztrák festő műve) az öregek otthonában van elhelyezve. A települést 1977-ben csatolták Ajkához.

Ajka honlapja, Szálláshelyek (Ajka): Hotel Ajka Kristály Erdei Pihenőház Motel ÚjéletViktória Panzió , Kollégium (Bánki), Kollégium (Bercsényi)

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

a Szent Márton templom régi oltára Szent Márton ledönti a pogány bálványokat ( A háttérben ajkarendeki látkép a templommal ) Szent Márton legenda Szent Márton követői és tanítványai Szent Márton megosztja köpenyét
Vándorút ajánló
S-03 (H)  KÖRMEND - NÁDASD - VASPÖR - PUSZTACSATÁR - ZALAHÁSHÁGY - ZALALÖVŐ
S-03 (H) KÖRMEND - NÁDASD - VASPÖR - PUSZTACSATÁR - ZALAHÁSHÁGY - ZALALÖVŐ
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!