Ácsteszér

A település festői környezetben helyezkedik el a Bakony északi lábánál. Első írásos említése 1392-ből származik. A középkori faluban eredetileg vándormesterséget űző ácsok laktak, a hagyomány szerint ebből ered a község neve. A település a török hódoltság idején teljesen elpusztult. A XVII. században az Esterházy család lett a falu új birtokosa és német családokat telepített az elnéptelenedett telkekre.

1799. április 21-én itt született, és húsz éves koráig itt élt Táncsics Mihály író, publicista, politikus, az 1848-as pesti forradalom egyik hőse. „Életpályám” című önéletrajzi munkájában írta le szülőfalujában töltött éveit. Népi barokk stílusban épült szülőháza ma irodalmi emlékhely.

A település plébániáját 1785-ben alapították. Első plébánosa Francsics Paszkál volt. A község közepén álló, műemlék jellegű, késő barokk stílusú katolikus temploma, 1792-94 között épült. Védőszentjének, Szent Mártonnak szobra a XIX. században készült, Jézus szíve főoltáron, Szent Sebestyén, Szent Vendel, és Szent Flórián szobra mellett látható.

Ácsteszér honlapja   Táncsics Mihály Emlékház

Térkép (google maps)

Kapcsolódó galéria

Vándorút ajánló
N-09 (H) BÁGYOGSZOVÁT - KÓNY - FEHÉRTÓ - GYŐRSÖVÉNYHÁZ - LÉBÉNY
N-09 (H) BÁGYOGSZOVÁT - KÓNY - FEHÉRTÓ - GYŐRSÖVÉNYHÁZ - LÉBÉNY
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton a festészetben

Joost Cornelisz Droochsloot (1586 - 1666): Szent Márton találkozik a koldussal

További képek   ITT

 

 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!