Evropska kulturna pot sv. Martina Tourskega

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, od 19. junija 2015

V Narodnem muzeju Slovenije deluje informacijska točka velike Evropske kulturne poti svetega Martina Tourskega. V odpiralnem času muzeja se popotniki lahko oskrbijo z informativnim gradivom v več jezikih, na voljo je tudi žig.

Velika evropska kulturna pot sv. Martin Tourski – simbol vzajemne delitve

Pot je namenjena romarjem, tistim, ki častijo sv. Martina Tourskega, in drugim, pohodnikom, športnikom – vsem, ki imajo radi naravo in kulturno dediščino. Na podlagi snovne in nesnovne kulturne dediščine, ki je povezana s sv. Martinom, se s potjo med ljudmi ustvarjajo vezi za bolj humano, demokratično in vzajemno Evropo. Pri iskanju in graditvi evropske identitete je nujno tudi tkati vezi med predstavniki civilne družbe in si skupaj prizadevati za preseganje ustaljenih negativnih predstav in predsodkov.

Odpri Preberi več ...

Velika Evropska kulturna pot svetega Martina Tourskega je bila ustanovljena leta 2003 na pobudo Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski iz Francije. Uvrščena je na seznam kulturnih poti Sveta Evrope, ki je leta 2005 sv. Martina imenoval za evropsko osebnost za leto 2016. V Sloveniji šteje približno 550 km in poteka od slovensko-madžarske meje v kraju Hodoš do mejnega prehoda z Italijo v kraju Opatje selo. V skladu z zgodovinskimi dejstvi sledi stari rimski cesti, ki je povezovala mesto Savaria (Madžarska), kjer se je sv. Martin rodil, z mestom Pavia (Italija), kjer je odraščal in kjer je tudi začel kariero rimskega vojaka. Celotna pot je dolga približno 2200 kilometrov. Povezuje Madžarsko, Slovenijo, Italijo in Francijo. Konča se v mestu Candes, kjer je sv. Martin pokopan. Pot povezuje kraje Martinovega življenja in tudi kraje njegovega čaščenja. Dokončana bo do leta 2016, ko bomo praznovali 1700. obletnico rojstva sv. Martina Tourskega.V Sloveniji pot usmerja Evropski kulturni center sv. Martin Tourski – Slovenija, katerega glavna naloga je koordinirati vse aktivnosti za vzpostavitev poti preko Slovenije ter za ovrednotenje kulturne dediščine, povezane z sv. Martinom na naših tleh. Kulturni center je nacionalni koordinator poti in ima za to nalogo pooblastilo Sveta Evrope. Je tudi eden izmed ustanovni članov Mreže evropskih kulturnih centrov sv. Martina Tourskega.

Kontakt:
Evropski kulturni center sv. Martin Tourski – Slovenija
Ulica Janeza Pavla II 13, 1000 Ljubljana
E: tine.jenko@gmail.com

 

 

www.nms.si

 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!