Vaspör

Prvi člen naziva (vas – železo) naselja v županiji Zala se navezuje na rudnino, ki je prisotna v okolici, drugi člen pa verjetno izhaja iz osebnega imena. V bližini naselja Vaspör so v času 11.-13. stoletja uporabljali železovo rudnino, ki se nahaja v višjih plasteh tal. Prebivalci bližnjega naselja Csatár so(danes Pusztacsatár) prav iz tega železa kovali ščite in drugo orožje.
Pozornost obiskovalcev pritegnejo obcestni križi v bližini naselja, njihova posebnost je, da so na temeljih upodobljeni različni svetniki (sv. Jurij, sv. Marjeta, sv. Janez Krstitelj, sv. Rok, itd.).
Z upravnega vidika k naselju Vaspör spada tudi eno najstarejših romarskih naselij zahodnega Prekdonavja: Pusztacsatár

Naziv naselja Pusztacsatár spominja na vas iz obdobja Arpadovičev oziroma na poklic prebivalcev nekdanjega naselja (csatár = izdelovalec ščita). Csatár je v turških časih popolnoma opustel, vendar so verniki iz bližnjih naselij redno obiskovali vaško cerkev posvečeno Veliki gospe. Že v 17. stoletju je tukaj bilo priljubljeno romarsko središče. Po izročilu so se v vasi dogajali čudeži, voda izvira pa je čudežno pozdravila razne bolezni. Opustelo cerkvico so leta 1736 prenovili in prezidali. Tudi po baročni predelavi pa so se ohranili prvotni arhitekturni in okrasni elementi. Romarski kraj Pusztacsatár sodi k župniji Zalaháshágy.
Pusztacsatár ima tudi svojo pesem, ki jo prepevajo ob vaškem proščenju:
»Marija, tebe slavi ves svet,
tvoja mala postojanka, Pusztacsatár.
Z upanjem dvigujemo svoje srce,
O, mati Marija, čuvaj nas vse!«

 


 

 

Vaspör - Velence

- Lajostanya

8998 Vaspör, Velence Dózsa u. 14.

Tel.: (36) 20 934-1963, (36) 20 499-5612

E-mail:lajostanya@gmail.com

Web: www.lajostanya.hu

 

- Nyírfa turistaház

8998 Vaspör - Velence

Tel.: (36) 30 999-0849, (36)  23 395-173

E-mail:foglalas@nyirfa.eu

Web: www.nyirfa.eu

 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!