Peresznye

Pomembna znamenitost naselja je krščanska zbirka Hrvatov na Madžarskem (Hunyadi u. 19.), ki jo je Državni samoupravi Hrvatov na Madžarskem podaril István Dumovits, župnik naselja Horvátzsidány, ki je bil rojen v vasi Peresznye. Muzejska zbirka prikazuje cerkveno kulturo in verske običaje Hrvatov, ki živijo na Madžarskem, še posebej na Gradiščanskem.

Baročni dvorec na koncu vasi je leta 1727 dal sezidati grof Dániel Esterházy. V drugi polovici 19. stoletja je stavba prišla v last družine Berchtold, ki je okrog leta 1882 dala del dvorca prezidati v eklektičnem slogu. Grajski vrt, ki na južni strani sega čez cesto je družina Berchtold v začetku 20. stoletja dala preurediti v angleški vrt. V njem se nahaja ena najvišjih platan na Madžarskem. 

 

 

 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!