Nádasd

V rimskih časih je mimo današnjega naselja Nádasd vodila pomembna pot, po kateri je potekal promet od mesta Savaria do Italije. V naselju in njeni okolici so ponekod še danes vidni sledovi te stare poti. V času 12.-15. stoletja je Nádasd bil središče rodbine Nádasdy, ki je izvirala prav iz teh krajev. Verjetno so prav predniki družine Nádasdy v 12. stoletju dali sezidati rotundo s pripadajočim stolpom, ki sta bila odkrita leta 2003. V 16. stoletju je sedež družine že bil v Sárváru, domneva pa se, da je renesančni plemič, ustanovitelj tiskarne, Tamás Nádasdy leta 1498 še rojen tukaj.
V 13. stoletju so rotundo razširili, leta 1376 jo omenjajo kot župnijsko cerkev posvečeno svetemu Martinu. Konec 16. stoletja je cerkev v Nádasdu prešla v posest protestantov, leta 1732 pa so jo znova dobili katoliki. Prvotno cerkev so leta 1888 porušili, današnja je bila po načrtih Frigyesa Friedriegerja, postavljena v času 1888-89. Cerkev ima dva naziva in sicer cerkev Čaščenja svetega križa oziroma Cerkev svetega Martina.
Če smo že v Nádasdu, naj vsekakor spomnimo tudi na nekdanjega cerkvenega patrona, zdravnika revežev, blaženega Lászlója Batthyányja Stratmanna (1870 - 1931).

 


Prenočišča:

Cafe Rick Kávéház és Panzió 

Nádasd Petőfi u. 107. Tel.: (36) 94 424-789

E-mail: red-viking@freemail.hu 

Web: www.caferick.mindenkilapja.hu

 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!