Lukácsháza

Današnje naselje Lukácsháza je nastalo z združitvijo treh, nekoč samostojnih vasi (Nagycsömöte, Kiscsömöte, Lukácsháza). Pot svetega Martina pelje na robu vasi preko vinogradov. V goricah od leta 2010 stoji razgledni stolp, visok dvanajst metrov. Za vinsko klet, ki stoji poleg razglednega stolpa in je stara približno 150 let, skrbijo vinarke iz naselja Lukácsháza. Del goric, kjer stoji razgledni stolp je nekoč spadal k območju vasi Nagycsömöte. Prva omemba tukajšnjih vinogradov izvira iz leta 1604.

Z goricami v kraju Csömöte in lokalno vinsko kulturo je povezan dogodek, ko se na dan svetega Iva (19. maj) organizira pohod po goricah. Na madžarskem jezikovnem območju sveti Ivo že najmanj dve stoletji šteje za zaščitnika pivcev vina. K svetemu Ivu (Yves) ki je v 13. stoletju živel v Franciji, drugod molijo pravniki, notarji, reveži in sirote, prav tako je zaščitnik Bretonske in Bretoncev. 

Biotájház

Možnost prenočitve:

- Bordó Hordó Fogadó  9724 Lukácsháza Kőszegi u.30. Homepage

- Négy Évszak Vendégház 9724 Lukácsháza Kőszegi u. 2/a. Homepage
 
Obvestila o poteh
tudi po FB!
Galerije
Domanjsevci

Domanjševci so vas na slovensko-madžarski jezikovni meji. Ime, ki ga v starih pisnih virih zasledimo tako v madžarski (Domonkosfa) kot slovanski (Domonkosóc) obliki, je vas verjetnodobila po enem izmed prvih lastnikov. Rimskokatoliška cerkev  je  bila zgrajena v prvi polovici 13. stoletja.  

Foto galerije
vsebine, ki so jih pripravili naši obiskovalci!
skupnost
Pridruži(te) se svetemu Martinu
sprehodi(te) se po njegovih poteh!