Hírarchívum - Zarándoktúra Szent Márton útján (2013. május 21 - 26.)

A honlapon örömmel teszünk közzé  minden olyan programot, amit közösségek vagy magánszemélyek szerveznek a Szent Márton út egy - egy szakaszának végigjárására. Szívesen vesszük az útról szóló beszámolókat, észrevételeket is.

 


 

ZARÁNDOKTÚRA SZENT MÁRTON ÚTJÁN

2013 május 21 – 26

 

Kedves Zarándoktársak!

Hívlak benneteket, csatlakozzatok hozzánk az év egyik legszebb hónapjában, májusban tervezett zarándok túránkra Szent Márton útján, a NÁDASD- KERCASZOMOR - DOMONKOSFA szakaszon Kisebb szakaszokat teszünk meg, így olyanok is velünk tarthatnak, akik nem bírják a hosszú távokat, akár kisgyermekekkel is csatlakozhatnak családok. Mikrobusszal utazunk Budapestről a kiindulópontig, és haza is azzal jövünk. A gyaloglások során a nagyobb csomagokat a busz viszi, így nem kell cipekedni, csak az éppen szükséges dolgokat visszük magunkkal (szendvics, víz, fényképezőgép, stb). Szállást két helyre tervezünk, Vaspör-Velence és Szatta helységekbe. A szállás egyszerű, több ágyas szobákban lesz, Szattán emeletes ágyakkal. Minden napra tervezünk vacsorát.

Résztvevők száma: 12 fő

A program:

1 nap: Indulás Bp-ről a Batthyány-térről reggel 6 órakor. Utazás Nádasdra.

Megérkezés után gyalogtúra indul: Nádasd – Vaspör-Velence. Itt szállás

2 nap: Gyalog: Vaspör-Velence – Zalalövő – majd busszal vissza a szállásra

3 nap: Busszal elmegyünk Zalalövőre innen folytatjuk zarándoktúránkat:

Zalalövő – Szatta Megérkezés után elfoglaljuk szállásunkat

4 nap: Reggel folytatjuk zarándoktúránkat a Szatta – Kerkáskápolna – Magyarföld szakaszon. Magyarföldön vár minket a busz, mellyel visszatérünk szállásunkra.

5 nap: Reggel a busszal elmegyünk Magyarföldre, innen indul a gyalogtúra a Magyarföld – Kercaszomor szakaszon, mely egyben a Szent Márton úthazai zárószakasza. Kercaszomorról visszatérünk buszunkkal a szállásra.

6 nap: Reggel buszra ülünk és elmegyünk a közeli Őriszentpéterre. A Szent Péter apostol templom megtekintése, lehetőség lesz részt venni a fél 9 órakor kezdődő szent misén, aki igényli. Innen Kercaszomorra megyünk, ahol előző nap befejeztük zarándoktúránkat. A Szent Márton út itt Szomoróc érintésével átlépi a szlovén-magyar határt és a Kercaszomortól mintegy 5 km-re lévő Domonkosfa (Domanjsevci) faluba ér, már szlovén területen. Ezt a rövid túrát mi is megtesszük, zarándoktúránk Domonkosfánál ér véget. Itt buszra szállunk és visszatérve magyar területre Velemérre megyünk, ahol megnézzük hazánk egyik legjelentősebb Árpád-kori templomát, majd Csepreg műemlék templomának megtekintése után elindulunk haza Bp-re.

Részvételi költség: 37.800 Ft/fő

Tartalmazza: a busz utazás és a helyi buszozások költségét, a szállásokat, 5 vacsorát

Jelentkezés: e-mail: vandorbot11@gmail.com

Mobil: 06/20/475-3307 - Katona István

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2013. március 30.


 

ZARÁNDOK ÉS VÁROSNÉZŐ ÚT RÓMÁBA

Tervezett időpont:  2013 július 20 - 27


Kedves Testvérek, Zarándoktársaim!

Az Örök Városba, Rómába, a kereszténység ősi fellegvárába hívlak benneteket egy nyárra tervezett 8 napos zarándokútra. Minden keresztény híxőnek óriási élmény eljutni abba a városba, ahol a kereszténység kiteljesedett, ahol a keresztény egyház feje a pápa székel és nem utolsó sorban, ahol az évezredes műlt megannyi kézzel fogható emlékével találhatjuk szembe magunkat. Kevés város van a világon, ahol, a mai modern világunkból csak egy pár lépést kell tenni ahhoz, hogy évszázadokkal, évezredekkel repüljünk vissza a múltba, és láthassuk, érinthessük elődeink keze nyomát, gyönyörködjünk ma is lenyűgöző alkotásaikban.

18 személyes mikrobusszal utazunk.A terv szerint július 20-án korán reggel elindulva kissebb magállásokkal Velence-Mestrébe megyünk Szlovénián át, ahol oda-vissza tranzitszállásunk lesz reggelivel, tehát nem kell éjszaka buszon utazni. Ha rendes időben érkezünk, akkor délután elmegyünk a lagúnák csodálatos városába Velencébe, ahol szeretnénk bemenni a világ egyik legcsodálatosabb bazilikájába, a Szent Márk bazilikába. Estig sétálunk a városban, majd elmegyünk Mestrébe szállásunkra.

Másnap reggel indulunk tovább Róma felé, esetleg egy rövid sétára megállunk valamelyik útba eső nevezetes városban. Délután tervezzük a megérkezést Romába. Rómában 4 teljes napot töltünk.

A szállás a belváros közelében, lévő Szent István zarándokházban lesz 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban. Itt magyarul is beszélő nővérek vannak, akik nem csak az elhelyezkedésnél segítenek, de lelki és turisztikai segítséget és információkat is adnak, bárki bizalommal fordulhat hozzájuk. A Ház Kápolnájában misézési lehetőség is van. Magyar nyelvű ügyintézés, felvilágosítás, tanácsadás.Az étkezés önellátó, de ha min. 10 fő igényli, lehet vacsorát is kérni, ennek árát a rendelésnél tudják megmondani.
- Díjtalan belépőjegyek beszerzése a pápai kihallgatásokra és szertartásokra.
- Buszjegy, térkép, bélyeg és képeslap kedvezményes áron kapható.
- Magyar nyelvű útikönyv árusítása Róma nevezetességeivel és turista útvonalakkal.
  A nap folyamán üdítőt, kávét, csokoládét és kekszet vásárolhatnak a portán.
- Ingyenes érték- és csomagmegőrzés.
- Gyorsan romló élelmiszerek tárolására hűtőszekrények állnak rendelkezésre.
- A Házban két lift áll a vendégek rendelkezésére.
- Nyilvános (visszahívható) telefonállomás.
- Állandó portai szolgálat éjszakai ügyelettel.

Mint fentebb említettem, 4 teljes napot töltünk Rómában. Az ott töltött napokat úgy állítottam össze, hogy lehetőség lesz elmenni a Szent Péter bazilika magyar Kápolnájában  kedd reggelenként 8 órakor tartandó magyar nyelvű szentmisére, valamint szerdán részt vehetünk a pápai audencián, amire a belépőjegyeket a Házban előre biztosítják (Ez utóbbi programot jelenleg csak
feltételes módban tudom mondani, remélhetőleg a nyáron lesz rá lehetőség).

Természetesen ha már Rómában járunk a városból is szeretnénk minél többet látni, ami kevés időnkbe belefér. Szeretnénk megnézni a Vatikáni Múzeum világhíres gyűjteményét, melyre előre biztosítva lesz a belépőjegy, ha összejön a csoport. Megpróbálom megszervezni, hogy magyar idegenvezető vezessen minket végig a múzeumon, a Sixtusi kápolnában és a Szent Péter bazilikában. A Vatikán alatt pár éve feltártak egy Nekropoliszt, - ősi temetkezési helyet, - mely a maga nemében egyedülálló látvány, csodálatos freskókkal, szarkofágokkal, sírépítményekkel. Itt van Szent Péter apostol eredeti sírja is, melyben ő nyugszik. Ha időben összejön a csoport és jelentkezünk, talán el lehet intézni, hogy ezt a nagyon szigorúan őrzött és csak korlátozottan, nagyon kis létszámban látogatható helyet is megnézhessük.
A tervek szerint elmegyünk a Via Appiára ahol megnézünk egy ókeresztény katakombát, valamint a híres Quo Vadis kápolnát, kívülről, és felkeresünk híres egyházi és ókori emlékhelyeket (Lateráni bazilika, Colosseum, Forum Romanum, Spanyol lépcső, Piazza Navona, stb, stb).

A 7 napon elbúcsúzunk Rómától és elindulunk hazafelé. Útközben ismét megállhatunk valamelyik útba eső nevezetes helyen rövid időre, majd elfoglaljuk a tranzitszállást. A 8 napon az esti órákban érkezünk vissza Bp-re.

Az út költsége: 109.500 Ft/fő
Tartalmazza:  utazás, szállás, tranzitszállás, id. forg. adó, magyar, szlovén olasz út és autópálya díjak,sofőr díja,
A belépőket és esetleges egyéb költségeket (személyes kiadások) a helyszínen kell fizetni.
Jelentkezni előleggel lehet, melynek összege:  50.000 Ft/fő

Jelentkezés:  e.mail:  vandorbot11@gmail.com
                      Mobil:  06/20/475-3307

Mivel a szálláshelyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésünkre, és gyorsan fogynak, ezért a jelentkezéseket minél előbb de legkésőbb
MÁRCIUS 30-ig le kell bonyolítani, hogy leelőlegezhessem és ezáltal biztosíthassam a szállást és a tranzitszállást, valamint azokat a belépőket, melyeket előre ajánlatos megrendelni.

 

 

Vándorút ajánló
N-07 (H) MIHÁLYI - POTYOND - BOGYOSZLÓ - SOPRONNÉMETI
N-07 (H) MIHÁLYI - POTYOND - BOGYOSZLÓ - SOPRONNÉMETI
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!