Találkozás és osztozás Kunszentmártonban

A szépkenyerűszentmártoniak az otthon sütött, magukkal hozott kenyeret, a  forrófalviak, tiszaszentmártoniak, csíkszentmártoniak hazulról hozott dalaikat és táncaikat osztották meg a jelenlévőkkel .....

Július 2-án először rendezték meg Kunszentmártonban a magyar nyelvterület keleti részén fekvő  "Szent Mártonos települések" találkozóját. Ez a kissé körülményes megfogalmazás olyan falvakat és városokat jelent, amelyeknek vagy Szent Márton temploma van, vagy nevüket kapták Szent Mártonról. Tizenkét településről jöttek el. A tucatnyi helyszín sokszínűséget és gazdag örökséget jelent. Képviseltette magát Isaszeg, Tápiószentmárton, Püspökszilágy, Jásztelek, Hévízgyörk, Tiszaszentmárton és a kárpátaljai Munkács.  Eljöttek a Bánságból magyarszentmártoniak, a Mezőségből a szépkenyerűszentmártoniak, a Székelyföldről a csíkszentmártoniak. A legtávolabbról a moldvai Forrófalvát képviselő csoport érkezett.  

A program szentmisével kezdődött, amit Kiss - Rigó László mutatott be. A mise végén Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő és Kustra Csaba evangélikus lelkész  is elmondták gondolaitaikat. A rendezvény egyházi részéhez tartozott az ereklyés körmenet, amelyet Császár István szombathelyi általános helynök vezetett. A kulturális program kezdetén Werner - Várkonyi Attila polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Réthelyi Miklós az UNESCO magyar bizottságának elnöke mondott rövid beszédet.

A színpadon a forrófalvi (Faraoani, Moldva) csoport. Középen a Antal Vajda János, a csoport vezetője

Vándorút ajánló
N-09 (H) BÁGYOGSZOVÁT - KÓNY - FEHÉRTÓ - GYŐRSÖVÉNYHÁZ - LÉBÉNY
N-09 (H) BÁGYOGSZOVÁT - KÓNY - FEHÉRTÓ - GYŐRSÖVÉNYHÁZ - LÉBÉNY
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!