Cserény / Cerin a Szent Márton Úton

Pozsony és Szepeshely mellett Szlovákia egyik legjelentősebb Szent Márton emlékhelye a Besztercebánya melletti Cserény (Cerin). Remélhetőleg nincs már messze az az idő, amikor a település közvetlenül és ténylegesen kapcsolódik az európai Szent Márton Úthoz. Ezt a célt szolgálja az a rendezvény is, amelyet több szervezet és magánszemély összefogásával szeptember 23-án szerveznek a településen. A program keretében a falu 700 éves templománál elhelyezik az út jelképét Szent Márton bronzba öntött lábnyomát.

Cserény neve Szent Márton magyarországi tisztelői számára sem ismeretlen. A cserényi szárnyasoltár a budapesti Nemzeti Galéria féltett kincse. Az elmúlt években elkészítették az oltárnak, az eredetihez hű másolatát, ami most a templom szentélyében látható. A jó kapcsolatokat jelzi, hogy 2016-ban a  Szent Márton szombathelyi ereklyéje is "ellátogatott" Cserénybe. 

Cserény / Cerin Szent Márton temploma  (A kép forrása: www.cerin.fara.sk )

 

Vándorút ajánló
S-02 (H)  JÁK - NAGYKÖLKED - HARASZTIFALU - KÖRMEND
S-02 (H) JÁK - NAGYKÖLKED - HARASZTIFALU - KÖRMEND
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!