1500 éve halt meg Szent Leonianus

2018-ban lesz a Savariában született Szent Leonianus halálának 1500. évdordulója. Márton és Quirinus mellett ő a harmadik szent, akinek neve Savariához / Szombathelyhez kötődik. Nem tudjuk, hogy pontosan mikor született, csak azt, hogy még fiatal volt, amikor a "barbárok" magukkal hurcolták Savariából Galliába. A "barbárok", akik elrabolták, talán a keleti gótok lehettek, esetleg valamelyik másik népcsoport, amelyik 470 - 480 táján megfordult Pannóniában. Galliai tebékenysége két városhoz kapcsolódik Autunhoz és Vienne-hez. Neve azon a tájon Vienne-i Leoninanusként (Leonien de Vienne) vált ismertté.  Miután visszakapta szabadságát szerzetes lett, templomokat épített, kolostorokat alapított. Társaival, Szent Mamertus-szal, Szent Avitus-szal együtt egyike volt azoknak, akik Burgundiát véglegesen keresztény hitre térítették. Több neki tulajdonított írás is fennmaradt. Valószínűleg 518-ban halt meg.

Halotti szarkofágja amely a Vienne-i múzeumban látható. Felirata röviden elmondja a szent élettörténetét,megemlítve azt is, hogy Pannóniából, Savaria településről származott. 

 

Vándorút ajánló
S-05 (H)   SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
S-05 (H) SZATTA - RAMOCSA - KERKÁSKÁPOLNA - MAGYARFÖLD - KERCASZOMOR
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!