Hírarchívum - SAVARIA - SOPIANAE - SIRMIUM - az ókeresztény út

Az ókori Pannónia három legjelentősebb ókeresztény központja Savaria (Szombathely), Sopianae (Pécs) és a ma Szerbiában fekvő Sirmium (Sremska Mitrovica, Szávaszentdemeter) volt. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz csatlakozó új útvonal, az Ókeresztény út, ezt a három települést köti össze. A három városban - amelyeket már rómaiak idejében utak kötöttek össze - az ókeresztény kultúra egymástól eltérő, de egymást kiegészítő emlékei találhatók. Az útvonal kijelölői, egyelőre csak jelképesen, de újra használatba kívánnak venni egy olyan útvonalat, amelyet már Szent Márton idejében is jártak.
Az út délkeleti célpontjában, Sirmiumban élt Pannónia legnagyobb lélekszámú keresztény közössége, amely egész Európára kihatással volt. Kb. 40 olyan szentet ismerünk név szerint, amelyek élete Sirmiumhoz kötődik. Az útvonal nemcsak az ókor, hanem a középkor jelentős emlékeit is érinti (pl. négy középkori vármegye székhelyet: Vasvárt, Zalavárt, Somogyvárt és Baranyavárat). A Magyarország területén vezető út áll közelebb a megvalósításhoz, a horvát és a szerb útszakasz még tervezés alatt áll.
A Szent Márton út szervezeteinek októberi zágrábi közgyűlése az új útirányt jóváhagyta, így a „Via Sancti Martini" részeként ez az útvonal is jelölhető az ,,Európa Tanács Kulturális Útvonala" címmel.

Merre vezet majd ez az útvonal? Vannak útszakaszok, ahol már a pontos nyomvonal rögzítésre került, máshol még folyik az útkeresés. A szervezők el akarják kerülni a forgalmas aszfaltos utakat. Az eddigi "fixpontok", amelyeket az út mindenképpen érint: Vasvár - Nagytilaj - Pakod - Dötk - Zalaszentmárton - Zalavár - Vörs - Táska - Somogyvár - Polány - Igal - Vásárosdombó - Orfű - Pécs - Illocska - Pélmonostor. Baranya megyében a főútvonal mellett alternatív útváltozatok is készülnek. Horvátországban az út Pélmonostorról Eszék (az ókori Mursa) felé vezet tovább, a horvát - szerb határt pedig valahol Vukovártól délkeletre lépi át.

 

Kapcsolódó program:

November 5. kedd 17.00 
AGORA – Szalon, Szombathely, Fő tér 10.
Ókeresztény út (Savaria-Sophiane-Sirmium)
Előadó: Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnöke

 

 

Vándorút ajánló
N-06 (H) PUSZTACSALÁD - CSAPOD - HIMOD - MIHÁLYI
N-06 (H) PUSZTACSALÁD - CSAPOD - HIMOD - MIHÁLYI
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!