Hírarchívum - Összefoglaló a Szent Márton Központok Európai Hálózata november 8-án Tours-ban tartott üléséről

 

2012. november 8. fontos állomás a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal történetében. Az útvonalhoz kapcsolódó nemzeti és regionális egyesületek Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata (Réseau Européen des Centres Culturels  Saint Martin) néven közös szervezetet hoztak létre, elfogadták annak alapszabályát, döntöttek a következő évek legfontosabb teendőiről.

Az egyes szervezetek közötti együttműködés már korábban is létezett, de a hálózat most alakult jogi személyiségű szervezetté. Az előkészítés a 2011. júniusi szombathelyi értekezleten kezdődött, ahol először voltak egyszerre együtt a francia, olasz, szlovén, horvát és magyar szervezetek képviselői. 2012. júniusában Paviában sor került a közös működés legfontosabb alapelveinek meghatározására. Ott született döntés arról is, hogy a hivatalos alakuló ülés november 8-án Tours-ban lesz. Az együttműködéshez időközben a korzikai és a holland „Szent Márton utas” szervezet is csatlakozott.

A Hálózat szervezésével egy időben az Európa Tanács részére is el kellett készíteni az útvonal „dossziéját”. A több száz oldalnyi dokumentum annak hivatalos megerősítéséhez szükséges, hogy az útvonal a továbbiakban is viselhesse az „Európa Tanács Kulturális Útvonala” címet.

(Az ET Kulturális Útvonalak Intézete – amely mindegyik kulturális útvonal működését vizsgálja – előzőleg meghatározta azokat a feltételeket is, amelyek a cím eléréséhez szükségesek.)

A szervezetek már a 2011-es szombathelyi találkozón fontos célként határozták meg, hogy 2016-ig, Szent Márton születésének 1700. évfordulójáig teljes egészében kijelölésre kerüljön a Szombathelytől  Candes-ig, Szent Márton halálának helyéig vezető útvonal.

A szervezet soros elnökét évente más-más ország jelöli. 2013-ban a tisztséget Ines Sabotič (Horvátország) tölti be. A Hálózat titkára Bruno Judic, a Tours-i egyetem professzora, pénztárnoka Hubert Morel lett.

A november 8-i ülés legfontosabb határozatai:

-         A résztvevők jóváhagyták Orbán Róbert beszámolóját a magyar útvonal Szombathely és Domonkosfa közötti szakaszáról. (Az útszakasz már 2006-ban elkészült.)

-         Úgy határoztak, hogy a szlovéniai útvonal első szakaszáról szóló beszámolót 2013 májusi közgyűlésen újra napirendre tűzik. (Az útvonal várhatóan 2013 elejére készül el.)

-         Tudomásul vették a francia útszakaszon folyó munkáról szóló beszámolót

-         Döntöttek Tudományos Tanács felállításáról. (A Bruno Judic által előterjesztett előzetes névsort a közeljövőben a magyar szervezet is kiegészíti a saját delegáltjaival.)

-         Egyetértettek azzal, hogy a jövőben a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz tartozó valamennyi útvonal elnevezése: Via Sancti Martini)

-         Az útvonal egységes jelölése fontos cél, az úgyet a következő ülésen ismét napirendre tűzik. (Jelenleg országonként eltér az útvonal jelzése.)

-         Egyetértettek azzal, hogy a Hálózat az útvonal fejlesztését elősegítő kulturális és turisztikai pályázatokat nyújtson be. Meghatározták a legfontosabb pályázati célokat.

-         Nyitottak arra, hogy a Hálózat a jövőben olyan új nemzeti és regionális tagszervezetekkel bővüljön, amelyek elfogadják az útvonal alapelveit.

-         Elfogadták azt, hogy a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal kiegészüljön egy Németországon, Csehországon, Szlovákián (Ausztrián) át vezető „északi útvonallal”. Ennek az útvonalnak a része lehet a Németországban (a Rottenburg – Stuttgarti Egyházmegye területén) már kijelölt útvonal is.

-         Kezdeményezik a Szent Mártonhoz kapcsolódó szellemi örökség felvételét az UNESCO világörökség listájára.

 

A Hálózatot alkotó 8 szervezet képviselői az alapító nyilatkozatot november 9-én Salle Ockeghem-ben írták alá.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa képviseketében az ülésen Feiszt György, Turiet Lilian és Orbán Róbert vettek részt.

 

A Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata tagszervezetei

Vándorút ajánló
N-07 (H) MIHÁLYI - POTYOND - BOGYOSZLÓ - SOPRONNÉMETI
N-07 (H) MIHÁLYI - POTYOND - BOGYOSZLÓ - SOPRONNÉMETI
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Szent Márton nyomában kiadványsorozat

32 oldal, magyar és angol nyelven

- a Balaton-felvidéken

- Budapesten

- Szombathelyen

- a Duna - Tisza közén 

Információ: viasancti@gmail.com 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!