Megjelent Pierre - Yves Fux Szent Márton nyomában című könyve

Az idei Szent Márton hét egyik legjelentősebb eseménye: Megjelent Pierre - Yves Fux Szent Márton nyomában - a rácsodálkozás és a megosztás útja című könyvének magyar kiadása

Vajon mi késztet egy svájci diplomatát arra, hogy eljöjjön Szombathelyre és gyalog vágjon neki  a Tours-ig vezető 2500 kilométeres útnak?

A nagy utakat mindenki másként éli meg, a nagy utak mindenkin alakítanak egy kicsit. Amikor az út végére érsz, már nem ugyanaz az ember vagy.

Amikor négy évvel ezelőtt Handler András kollégámmal először találkoztunk vele a szombathelyi vasútállomáson, meglepetésünkre azt kérte tőlünk, hogy mutassunk meg neki egyet - kettőt a szombathelyi Quirinus emlékhelyek közül. Számára Quirinus és Márton is Szombathelyt jelentették. Akkor még Svájc Vatikánba is akkreditált nagykövete volt, de érdeklődése mégsem onnan eredt.  1997-ben irodalomtörténeti doktori dolgozatát Prudentiusról írta. (Prudentius egyik jelentős műve pedig a Quirinus tiszteletére írt himnusz.)

Először járt Szombathelyen, de a város a két szent révén már egy egészen kicsit ismerős volt a számára.  A szerző a hosszú vándorlás során szerzett benyomásait írta meg, s nem hallgatja el, azt sem, amikor valamilyen kellemetlensége akadt.

A Szent Márton Útról írt könyvek között Pierre - Yves Fux munkája időrendben a harmadik, de ez az első, amelyiket magyarra is lefordítottak.   (Korábban Serge Grandais és Miloud Hammaddache számoltak be útjukról, de az ő könyveik csak franciául olvashatók.)

A 200 oldalas kötet fotóit a szerző készészítette. A könyv eredeti változata a Saint Leger kiadónál jelent meg, a magyar változatot a Szülőföld Kiadónak köszönhetjük.  

(O.R.)

A könyv a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület „NAPONTA, MINT SZENT MÁRTON” című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00895 azonosító számú projektje támogatásával valósult meg.

 

 

Vándorút ajánló
N-06 (H) PUSZTACSALÁD - CSAPOD - HIMOD - MIHÁLYI
N-06 (H) PUSZTACSALÁD - CSAPOD - HIMOD - MIHÁLYI
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!