LEGENDA ÉS VALÓSÁG - Dr. Kiss Gábor régész előadássorozata Szent Mártonról

Savaria leghíresebb szülöttéről, Szent Mártonról, a későbbi tours-i püspökről ma is sok helybéli legenda él Szombathelyen. Az előadássorozat ezeknek a színes történeteknek ered a nyomába. Megvizsgálja állításaikat és összeveti őket a fennmaradt hiteles írott forrásokkal és a rendelkezésre álló régészeti leletekkel. A tavalyi évben megalakult Szent Márton Intézet által szervezett kurzus ismeretátadáson túlmutató célja elsősorban az adatgyűjtés egy valóban hiteles Szent Márton-kép kialakításához.

 

Helyszín: Savaria Múzeum, Kőtár

 

2018. február 14. szerda, 17.00

Szent Márton születési ideje

 

A hagyomány szerint Szent Márton Kr. u. 316-ban látta meg a napvilágot. Ennek a nevezetes időpontnak az 1700. évfordulóját ünnepelte Szombathely városa 2016-ban. Ám Sulpicius Severus által írt életrajzának pontosan keltezhető adatai egy két évtizeddel későbbi dátumot valószínűsítenek. Melyik lehet hát az igazi születési év, és mi lehet az oka a tévedésnek?

 

2018. március 21. szerda, 17.00

Szent Márton születéshelye

 

Mindenki úgy tudja, hogy Szent Márton a mai Szombathely területén állt egykori római coloniában, Savariában született. Kár, hogy életrajz írója, Sulpicius Severus Márton születéshelyéről egy szót sem írt. De hogyan értelmezhetjük akkor sorait? És miképpen alakult ki az a vélekedés, hogy ő a mai Szent Márton-templom részét képező Szent Márton-kápolna helyén született?

 

2018. április 11. szerda, 17.00

Szent Márton hazatér

 

A legenda úgy meséli, hogy katonai szolgálatának letelte után Márton hazatért szülőhelyére, hogy meglátogassa idős szüleit. Ez azonban nem olvasható ki a Sulpicius Severus által összeállított életrajzból, miként az sem, hogy az ariánusokkal történt összetűzése is Savariában történt volna. Mi lehetett a valódi színhelye ezeknek az eseményeknek?

 

2018. május 16. szerda, 17.00

Szent Márton keresztel

 

Életrajzából tudjuk: Márton főleg azért jött haza, hogy megtérítse szüleit. Ez részben sikerült is neki, hiszen édesanyja megtért, ám veterán édesapja megmaradt korábbi hitében. Ehhez a részlethez fűzi hozzá a legenda azt a jelenetet, amikor Márton meg is kereszteli édesanyját. De volt-e joga neki egyáltalán keresztelni? És főként mindezt egy egyszerű kútnál megtenni?

 

2018. június 22. péntek, 15.00 --- Találkozás a Szent Márton-templom előtt

Séta Szent Márton „szülőhelyén”

 

Az előadásokban elhangzott legendás események állítólag mind a mai Szent Márton-templom környékén történtek meg. Márton az itt álló szülőházban látta meg a napvilágot, és ide is tért vissza idős szüleihez. Édesanyját is a házuk udvarán lévő kútnál keresztelte meg. Sétánk alkalmával elsősorban ezeket a színhelyeket keressük fel, de szétnézünk a szülőház környékén is!

 

Engedd megszületni a te Mártonodat ! - oltárterítő (Varga Bernadett, 2005)

Vándorút ajánló
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 2.   MECSEKRÁKOS - LÓRI-VÖLGY - VÁGOTPUSZTA - SIKONDA
Via Divide Caritatem - Baranyai Regionális Útvonal - 2. MECSEKRÁKOS - LÓRI-VÖLGY - VÁGOTPUSZTA - SIKONDA
Az útvonalakhoz kapcsolódó hírekről,
eseményekről értesülhetsz a Facebook-on is.
Galériák
Sökfa a kercaszomori Pusztatemetőben

183 év után ismét sökfát állítottak a kercaszomori Pusztatemetőben
A Kercaszomor határában lévő Pusztatemetőt a Szent Márton Út is érinti. A sírkertet 1843-ig használták. 2021. július 31-én az ott eltemetettek emlékére emlékoszlopot állítottak. A kezdeményező Dóka Ferenc őriszentpéteri plébános volt, a sökfát Palatkás József fafaragó iparművész készítette el. 

Képgalériáink
Közösség
Csatlakozz Szent Mártonhoz,
járd be az általa bejárt utakat!